Naiskuoro Vaput – Sydämellä

Parin vuoden takaisen Vaput 100 vuotta -sävellyskilpailun pääsato on nyt purkitettu. Levy on Vappujen kolmas. Visuaalisesti hauska, eri ikäiset laulajat esiin tuova cd-paketti rimmaa soivan sisällön kanssa.

Ulla Kotamäen johdolla valmistuneelle taltiolle on kilpailulajitelman ryyditykseksi valikoitu myös reilu kourallinen tilausaarteita Vappu-arkistosta, vanhimpana P.J.Hannikaisen Marjatan laulu vuodelta 1917.

Historian kosketus tuntuu erityisen värähdyttävänä kimmeltävässä alkusoitossa Juhani Pohjanmiehen vuonna 1934 Vapuille säveltämässä laulussa Sydän. Samaa impressionistista herkkyyttä on juhlakilpailussa palkitussa Juha Hilanderin Kevättalvella-sarjassa ja sen tulkinnassa.

Vuoden 2010 kilpailun voittanut Juha Holman Osaanhan laulaa todistaa Vappujen rytmistä taitoa, vaikka levytystilanne ei olekaan kirvoittanut madrigaalin joka hetkeen kaikkein irtonaisinta tunnelmaa.

Ennustelen, että kuplettimainen ja kuitenkin kosolti kuorohaastetta antava Äiti lauloi tulee lähivuosina soimaan naiskuorojen kepeissä ohjelmistoissa. Sen verran rehevä Kotamäen ja Vappujen ote Seppo Äikäksen lauluun on.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.