Nassaun Fasaani Popparissa 16.10.2014 (Jazzliiton kiertue)

Toni Porthénista on moneksi. Rumpali on soittanut kaikkea death metalista gospeliin, Lenni-Kalle Taipaleesta Värttinään, ja nykyisin leipä tulee etenkin Anna Abreun keikoilta.

Jyväskylään Porthénin toi tällä kertaa kuitenkin fuusiojazz. Porthén valmistui Sibelius-Akatemiasta vuonna 2010, ja lopputyön yhteyteen syntyi kiperistä fuusiogrooveista energiansa ammentava Nassaun Fasaani.

Levyä kypsyteltiin sen jälkeen hartaasti, ja julkaisu viimein tänä syksynä päätti samalla yhtyeen pitkän keikkatauon.

Yhtye tykittää rockin ja jazzin fuusiota isolla energialla ja isolla sähköisellä soundilla. Samalla Porthèn pääsee muusikkona omimmalle alueelleen. Popparin lavalla hän soitti kuin suurin esikuvansa Dennis Chambers: raakaa voimankäyttöä, armotonta piiskaamista, seassa silti paljon pientä rytmisälää ja yllättäviä finessejä, ja grooven pyhyydestä ei sitten tingitä!

Nassaun Fasaanin komppi on komea. Porthénin parina häärii väsymättömästi lyömäsoittajien kunkku Abdissa Assefa. Basisti Juho Kivivuori kilpailee lähinnä Timo Hirvosen ja Harri Rantasen kanssa Suomen ilkeimmin funkkaavan sähköbasistin tittelistä.

Tätä rytmiryhmää kuuntelisi ihan pelkiltäänkin. Sähäkät rytmittelyt olivat myös imaisseet kiitettävän vaihtelevasti etnisiä värejä eri puolilta maailmaa.

Yhtyeen melodisharmonisesta linjasta päävastuun kantavat kosketinsoittaja Jussi Fredriksson ja saksofonisti Joonatan Rautio, joka osallistui hänkin sivuroolinaan kiipparitalkoisiin.

Keikkatilanteessa levyllinen venytettiin kahteen settiin, mikä tiesi kaksikolle runsaasti soolotilaa. Fredrikssonin iltapuhde oli mainio. Pari pakkopullalta maistuvaa vetoa saattoi olla joukossa, mutta useimmiten irtiottoihin löytyi vinkeitä jujuja.

Yrjö-palkittu Rautio on todellinen virtuoosi, aivan varmasti yksi tasavallan taidokkaimmista saksofonisteista. Aika ajoin hänen soittonsa jättää minut kuitenkin kylmäksi: erkkikin kuulee että

hienosti menee vuolas sooloilu, hyvin kehittyy ja rakentuu loppunousua myöten, mutta silti en pääse ns. tunnelmaan.

Epäilen että smooth jazz -allergialla saattaa olla vaikutusta. Huippufonisteistamme Rautio on eniten tuohon siloiteltuun estetiikkaan kallellaan.

Yhtyeen pienoinen askarruttavuus tiivistyy tämän yhden kuulijan korvissa kysymykseen: miltähän maistuisi huiman Fasaani-kompin päällä roson ja räimeen nimiin vannova soitanto?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Metsänväkeä ja mytologiaa – Teatterikoneen Metsälaulukävely Keltinmäkeen vei ajantajun ja jännityksen

Esiintyjinä muun muassa huippupianisti ja Emma-palkittu: Tätä kaikkea on luvassa Jyväskylän Kesässä – tapahtumiin voi osallistua etänä tai paikan päällä

Lehmät, hevoset ja kristinuskon mytologia puhuttelevat taiteilijoita tänä kesänä Taidekeskus Salmelassa

Säveltäjä Kaija Saariaholle Norjan Sibelius-palkinto

Metsämaa vie kulkijan Keski-Suomen luontoon – Keuruulla saatellaan vauhtiin maakunnallinen näyttelykiertue

Taidemaalari Pertti Karjalainen rakastaa väriä, mutta ei anna sen lentää – Taidekeskus Järvilinnan kesänäyttelyt avautuvat keskiviikkona yleisölle

Kirja-arvio: Vesa Lahti ilmaisee rakkauden ja yksinäisyyden teemoja vähin sanoin ja välähtävinä visioina

Jättimäinen teräspallero teki paluun Jyväskylän keskustaan – tästä on kyse

Kirja-arvio: Toivakkalaisen Kaarina Valoaallon jäätelöannoksessa on sokerin alla tuhkaa ja maan tomua

Jyväskylän taidemuseo avautuu koronasulun jälkeen yleisölle keskiviikkona – Saarijärvelläkin valokuvanneen Pekka Luukkolan teoksissa tuli kuvaa ihmisen jälkeä historiassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.