Natalja Kljutsarjova - Kolmannessa luokassa

NATALJA KLJUTSARJOVA
Kolmannessa luokassa
Like 2010, 204 s.
Toimittaja Natalja Kljutsarjovan (s. 1981) matkakirja halki uuden Venäjän - Kolmannessa luokassa - on hyvää vauhtia nousemassa kulttiteokseksi naapurissa.

Eikä ihme. Kolmannessa luokassa sisältää tuoreita ja elokuvallisia välähdyksiä Moskovan ja Pietarin sekä myös periferisen Venäjän alakulttuurien oudoista ilmiöistä. Se on selvästi velkaa esimerkiksi Venedikt Jerofejevin 35 vuoden takaiselle juoppokuvaukselle Moskova-Petushki. Ero on siinä, että Kolmannessa luokassa viinanhuuruista vaelluselämää viettää nuorukainen, Nikita.

Nikita rakastuu, menettää tyttönsä ja pakenee onnetonta rakkautta uutta etsien. Matkalla ollaan pääosin junalla ja aika ajoin pysähdytään jonnekin pitemmäksikin aikaa.

Näin löytyy pinnan alla kuohuva rähjäinen Venäjä, ja myös yllättävä vastarinta "markkinavoimille" - ihmisen inhimillisyys. Surkeat läävät ja pystyynkuolleet kylät vuorottelevat. Moskova ja Pietarikin näyttävät tutun rähjäisiltä.

Kukaan ei viihdy - tai ainakaan näytä pärjäävän - ryöstökapitalismin markkinoilla ilman tajuntaa laajentavia tai tainnuttavia aineita. Vain babushkat, kylähullut ja pietarilaiset eläkeläiset ovat poikkeus. Heitä Kljutsarjova kuvaa peri-inhimillisesti.

Tiettyä sukulaisuutta löytyy myös japanilaisen Hitomi Kaneharan (s 1983) Käärmeitä & lävistyksiä -nimiseen kohuromaaniin. Se on tosin seksiä tihkuvampi katukuvaus.

Tavallaan Kljutsarjovan Kolmannessa luokassa on täynnä aivan uutta venäläistä undergroundia. Ripaus musiikki- ja kirjallisuusviitteitä lännen suuntaan todistaa kirjailijan lukeneisuuden. Niinpä matkakirja jalostuu vietävän vetäväksi ja muodoltaan moderniksi tekstiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.