Nautitaan väreistä

Kirsi Neuvonen

Päivänpaistetta

Höyry-galleriassa Korpilahdella 6.8. saakka

Ylistystä värille! Niin ajattelen, kun kiipeän Höyry-galleriaan vievät kierreportaat, ja eteeni avautuu Kirsi Neuvosen näyttely.

Päivänpaistetta-nimeä kantava näyttely rakastaa väriä. Kukin väri on saanut ihan oman teoksensa, jossa sitä ei häiritse kukaan. Yhdessä on vain sinistä (vesi, taivas), toisessa vain vihreää (kaalia), kolmannessa keltaista (aurinkoa).

Taiteilijan käyttämä monotypia-tekniikka näyttää spontaanilta ja nautinnolliselta. On kuin satukirjamainen, värikäs maailma olisi vain ilmestynyt teoksiin. Värit ovat etsineet omat muotonsa, ja muut teosten elementit ovat saapuneet paikalle ihmettelemään ja iloitsemaan ympäristöstään.

Mustavalkoisten ihmishahmojen toiminta kertoo heidän suhteestaan elinympäristöönsä. Joidenkin tarinoiden lähtökohdat ovat pelottavia, kuin suoraan katastrofiuutisista. Hyökyaalto-teoksen ihminen on piilottanut päänsä ämpäriin, kun valtava aalto rynnistää häntä kohti. Hän vastaa suureen ja hallitsemattomaan tapahtumaan pienellä teolla ja toivoo parasta.

Suuren maailman ja pienen ihmisen kohtaamiset ovat näyttelyn teosten ytimessä. Poika pohtii, lähteäkö ongelle vai ei, kun sadepilvi pyörähtää kesätaivaalle. Äiti pitää kaksin käsin kiinni tyttärestään, joka on lähdössä lentoon universumin kokoiseen tähtipilveen. Meteoriitti loistaa uhkaavana taivaalla, mutta elämä sen alapuolella jatkuu.

Teoksissa on myös paljon riemua: Lapsi hyppää maalista muodostuneeseen lammikkoon. Toinen tanssii valtavan auringon alla, puhtaan ilon ilmentymänä.

Neuvosen ihmishahmot sijoittuvat ajattomaan menneisyyteen. He ovat mustavalkoisia ja siististi pukeutuneita. Naisilla on huivi päässä. Osa henkilöistä on saapunut näyttelyyn suoraan taidehistoriasta.

Ihmisen ja ympäristön yhteys näkyy kaikkialla. Kun ihmisellä on huono päivä, sääkin muuttuu myrskyiseksi.

Teosten viestinä tuntuukin olevan tämän yhteyden ihmettely. Ihminen on hämmästyttävä olento, joka pystyy luomaan ympäristöstään itsensä näköisen. Miksemme siis nauttisi sadepäivistäkin?

Galleria on avoinna ma–pe 11–18, la–su 12–16.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .