Nautittava kärsimys-näytelmä – Jyväskylä Sinfonia ja Cantinovum Taulumäen kirkossa 1.4.2015

Johannes-passio

Jyväskylässä on useana vuonna kuultu pääsiäisen aikaan yksi suurempi, kärsimysaiheinen musiikkiteos. Johann Sebastian Bachin (1685–1750) kahdesta säilyneestä passiosta varhaisempi, Johannes-passio, kuultiin perinteikkään pitkäperjantain sijaan tällä kertaa aprillipäivänä.

Orkesterin, kuoron ja solistien esittämän teoksen libretto esitettiin alkuperäiskielellä, saksaksi. On viihdyttävää miettiä, miten Bachin aikaan, uskonpuhdistuksen jälkeisessä Saksassa, kyseessä on ollut käyttömusiikkia. Pääsiäisen kärsimysnäytelmä on esitetty alkujaan kansankielellä, kun tänä päivänä sana jää fonetiikan jalkoihin taiteellisen elämyksen tiellä.

Johannes-passiosta on säilynyt itsensä Bachin tekemänä useampia versioita, ja nyt kuullun version sovitusta oli soitinpuolella modernisoitu maltillisesti. Bassogambaa tai luuttua ei kuultu, mutta barokin sointikuvaa toivat cembalo ja urkupositiivi.

Koraalit, resitatiivit ja aariat seurasivat toisiaan barokin hektisellä tykyttävyydellä. Taulumäen kirkkosalissa hienosti soinut konsertti uhkasi ajoittain käydä istumalihasten päälle: Bach jakoi massiivisen passionsa aikanaan kahteen puoliskoon, joiden välissä oli alkujaan pitkäperjantain saarna. Tänä päivänä tilalla oli tervetullut vessatauko.

Cantinovum-kuoro lauloi kirkkaasti ja suurella paatoksella. Suurteosta varten kuoron rivejä laajentaneiden lisälaulajien myötä Cantinovum ei soinut sillä hienostuneella yhtenäisyydellä, jota kuorolta on totuttu kuulemaan. Massaa kuitenkin tarvittiin kohtalokkaissa koraaleissa, jotka vaativat äärimmäisen notkeuden lisäksi ajoittain myös maksimaalista äänenpainetta.

Esityksen solistit olivat erinomaisia. Kertomusta kuljettavan evankelistan roolissa olleen tenori Simo Mäkisen esiintymisessä oli energiaa ja draamaa, joka toi tervetullutta kepeyttä pitkään kärsimysnäytelmään. Myös Juha Kotilaisen ja kroatialaisen Leon Kosavicin bassot Jeesuksena ja Pilatuksena jäivät lämpimästi mieleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.