Neil Gaiman & P. Craig Russell

NEIL GAIMAN & P. CRAIG RUSSELL
Coraline
Egmont 2009
ALAN MOORE & ALAN DAVIS
Kapteeni Britannia
Egmont 2009
Coraline on lasten kauhukertomus tytöstä, joka löytää merkillisen oven takaa "toiset vanhempansa". Toinen äiti näyttää samalta kuin oikeakin äiti, paitsi että hänen silmiensä paikalla on mustat napit ja sormet ovat kippurat ja terävät. "Toiset vanhemmat" haluavat Coralinen omakseen, vaikka kiristämällä.

Kun teos muutetaan romaanista sarjakuvamuotoon, sarjakuvaan jää usein tarpeettoman paljon kertovaa tekstiä. Coralinessa tekstiä on karsittu runsaasti, mutta vieläkin olisi voinut enemmän luottaa kuvilla kertomiseen. Varsinkin teoksen alussa kaksoiskerronta häiritsee.

Tarina on kamala ja mukaansatempaava. Jännitys syntyy lukuisista varoituksista ja kielloista, jotka tietenkin rikotaan. Coraline tuo mieleen Stephen Kingin tarinat Se ja Kirjastopoliisi.

P. Craig Russellin piirrosjälki on modernia perusbrittityyliä. Russell nojaa vahvasti realismiin, ja värit ovat kirkkaan pastellisävyiset. Lapsille suunnattu kauhutarina antaisi aihetta taiteelliseen revittelyyn ja jopa vaatisi sitä. Väritys voisi olla synkempi ja hahmot persoonallisempia. Toisaalta, nyt teoksen väritys on lapsiystävällistä, mutta pelkäänpä ettei ainakaan Suomessa sarjakuvaversiota hankita lastenhuoneen hyllyihin.

Ylväs hölmö

Kukapa olisi uskonut, että niinkin harvinainen sarjakuva kuin Alan Mooren varhaistyö Kapteeni Britannia julkaistaisiin joskus suomeksi, ja vieläpä kovissa kansissa.

Moore itse kuvailee sarjaa sanoin: "Huolimatta kaikesta työhön kylvetystä draamasta ja jännityksestä ja tunteikkaista hetkistä, päähenkilöön liittyy alusta loppuun saakka ylväs hölmöys." Kapteeni Britannia onkin normaalia supersankarisarjakuvaa nyrjähtäneempi, kuin Monty Python -versio supersankareista. Silti se ei ole parodia.

Kokoelman jaksot on alunperin julkaistu vuosina 1982-1984 Marvelin englantilaisissa sarjakuvajulkaisuissa. Mielenkiintoista on, että jo näissä Mooren töissä nousevat esiin samat teemat kuin Watchmenissa. Eletään rinnakkaisessa maailmassa, ja supersankareiden olemassaolo kielletään.

Sarjassa pompitaan ajasta ja paikasta toiseen, ja töröleukainen Kapteeni Britannia kohtaa muiden maailmojen versioita itsestään, kuten aran Kapteeni U.K:n, vapaapainija Kapteeni Englannin, runollisen Kapteeni Albionin ja orwellmaisen Kapteeni Ilmakaistan.

Sarjassa nähdään tappajakyborgi, todellisuutta muovaava mutantti ja kaiken olevaisen takana häärivä velho Merlin. Sankarit ovat sisältä rikkinäisiä pelkureita, jotka häipyvät paikalta tosipaikan tullen, paitsi tietysti hölmönrohkea Kapteeni Britannia, joka pelastuu tappeluista vain hyvän tuurinsa ansiosta.

Toisin kuin supersankarisarjakuvissa yleensä, sarjassa on todella vähän näyttäviä taisteluruutuja. Tarinan käänteet ovat yllättäviä ja kummallisia. Kaiken päälle Kapteeni Britannia pistelee oikeasti nyrkeillään porukkaa hengiltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.