Neil Young: Storytone (Warner)

Mestari ei lepää. Neil Young on tänäkin vuonna ollut vähän kaikkialla. Huhtikuussa hän julkaisi 1940-luvun tekniikalla nauhoitetun rupisen A Letter Home -levyn, kunnianosoituksen nuoruutensa lempilauluille. Youngin ideoima ja joukkorahoituksella toteutettu Pono-digisoitin tulee pian markkinoille ja miehen omaelämäkerran toinen osa ilmestyi juuri.

Storytone on tuplalevy, jolla kuullaan sekä Youngin soolona soittamat että 92-henkisen orkesterin kanssa äänitetyt versiot kymmenestä uudesta laulusta. Jousisoittimien massiivinen soundimaailma johdattaa suoraan Youngin suurimman menestyslevyn, Harvestin tunnelmiin. Akustiset versiot ovat perinteistä Youngia, perushyviä rakkautta ja luonnonsuojelua käsitteleviä lauluja. Niistä tuskin tulee tulevaisuuden klassikoita, mutta tuttuja sointukulkuja kuuntelee oikein mielellään.

Isommalla joukolla tehdylle levylle on jousiorkesterin lisäksi eksynyt muutama big band -kokoonpanolla toteutettu kappale. Ne ovat lähinnä rasittavia kokeiluita, mutta Young ei olisi Young ellei hän tekisi vuodesta toiseen ihan mitä lystää.

Vaimostaan 36:n avioliittovuoden jälkeen eronnut Young laulaa kadotetusta rakkaudesta, mutta myös uuden rakastumisen iloista. Hänellä on edelleen ihmeellinen taito saada korneimmat aiheet kuulostamaan tuoreilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.