Neljä Ruusua - Katkera kuu

Neljä Ruusua oli 1990-luvun alkupuolelta lähtien yksi Suomen menestyneimpiä yhtyeitä. Levyt myivät kultaa tai platinaa, hitit soivat radiossa ja kansaa virtasi keikoille. Vuonna 2007 Neljä Ruusua ilmoitti vetäytyvänsä viettämään hiljaiseloa määräämättömäksi ajaksi. Kesällä 2011 yhtye teki paluun 40-vuotisjuhliaan viettäneessä Joensuun Ilosaarirockissa. Nyt Neljä Ruusua on julkaissut uransa 13. studioalbumin. Jälki on vakuuttavaa.

Neljän teinipojan Joensuussa vuonna 1985 perustama yhtye on säilynyt alkuperäiskoostumuksessaan. Alkuvaiheissa Neljän Ruusun musiikki oli punkvaikutteista. Sittemmin tyyli muuttui suomirockiksi ja popimpaan suuntaan. Samalla konemusiikki sai suurempaa roolia Depeche Moden hengessä. 1990-luvun puolivälissä yhtye teki myös kaksi englanninkielistä levyä 4R-nimellä. Keskinkertaisen menestyksen jälkeen tapahtui paluu suomenkieleen.

Tuore Katkera kuu on jonkin verran kitaravetoisempi kuin Neljän Ruusun ennen vetäytymistään julkaisemat levyt. Yhtye on aiemmin kunnostautunut erityisesti keskitempoisten melodisten kappaleiden esittäjänä. Edellisilläkin levyillä on ollut nopeampaa pop-rockia, mutta kokonaisuudessaan uusi levy on tempoltaan nopeampi.

Melodisuudesta ei ole nytkään tingitty, vaan biisimateriaalissa on runsaasti tarttuvuutta. Kone-elementtejäkin löytyy. Tuotannosta vastaa Rake eli Rauli Eskolin, joka on toiminut tuottajana myös muutamalla aiemmalla Neljän Ruusun levyllä. Sävellyksistä vastaa kitaristi Kode Koistinen.

Katkera kuu on yleisilmeeltään raikas ja viihdyttävä. Soitannosta kuuluu yhtyeen jäsenten pitkä yhteinen historia -laadukas biisimateriaali mahdollistaa osaltaan tekemisen meiningin tunnun. Ilkka Alangon ääni tuo jälleen kappaleisiin vahvan lisänsä.

Alangon tekemistä sanoituksista löytyy suoraviivaisuutta, selkokielisyyttä ja ironiaa. Joskus aiemmin Neljän Ruusun teksteissä ollutta melankolista elämänfilosofista pohdintaa on tällä kertaa niukasti.

Yksi levyn tehokkaimmista raidoista on discotanssipoppina soiva Tähtisilmä, josta voi löytää iskelmällistä surumielisyyttä. Mukava lisä on Toiset saa -kappaleen räppäysosuus, jossa äänessä on Haloo Helsingin! Elli. Tyhjä pää -avausraita etenee punkin hengessä. Päätösraita Tallinnan aallot voidaan nähdä Alangon rakkaudentunnustuksena Virolle, jossa hän on viettänyt paljon aikaansa.

Katkera kuu ei ole välttämättä vahva statement, mutta erinomaisesti toimiva levy. Yhtye ei ole tauon jälkeen varsinaisesti uusiutunut, vaan hienosäätänyt tyyliään. Joka tapauksessa Katkera kuu osoittaa, että Neljällä Ruusulla on oma tärkeä roolinsa 2010-luvun suomalaisessa musiikkimaailmassa. Yhtye ottaa oman paikkansa aivan kuin ei olisi koskaan poissa ollutkaan.