Nemo Rossi – Rooman sudet

Nuortenromaanin Rooman sudet alkulehdellä tarkennetaan, että kirja on arkeomysteeri. Nemo Rossi on latinan opettaja ja antiikin tuntija. Ollessaan Roomassa hän sai idean kertomuksesta, jollaisen hän olisi itse halunnut lukea 13-vuotiaana.

Kirjassa on kolme suomalaista päähenkilöä. Silva ja Kaius ovat sisaruksia ja Leo heidän ystävänsä. Murrosikäisten nuorten isät työskentelevät kansainvälisissä tehtävissä Roomassa. Kaius on porukan tietäjä, intohimoinen lukutoukka erityisaloina latina, antiikki ja Rooman historia. Leokin on monin tavoin tietäväinen kaveri mutta myös urheilullinen erityisalana parkour. Silva on kovan luokan tietokonetyttö ja suojauksia murtava hakkeri.

Poikien lievä varomattomuus liikenteessä johtaa autokolariin, joka käynnistää tapahtumaketjun, jonka toisessa päässä Rooman perustajina pidetyt Romulus ja Remus ruokailevat susiäitinsä suojeluksessa ja toisessa päässä rosvot etsivät aarretta Rooman alta kesällä 2012. Nemo Rossi yhdistelee kohtuullisen taitavasti totta ja tarua Roomasta ja jännärimäisen seikkailukertomuksen rakennetta.

 

Italian pääkaupunki tarjoaa erinomaisen maanpäällisen ja maanalaisen maailman. Kuten Rossi kirjan jälkisanoissa tähdentää, ikuisen kaupungin alla on valtaisa eri aikakausina louhittu tunneliverkosto, johon ei oikeasti murrosikäisillä suomalaisilla ole lupa omin päin mennä.

Jännitystä nuorten seikkailuun tuo historiallisesti tosi kultti, jota niin sanotut susipapit harjoittivat. Siinä oltiin yhteydessä kuoleman voimien kanssa ajanrajan tuolla puolen. Kulttipaikka liittyy myös uskomuksiin Romuluksesta ja Remuksesta. Myyttien paikka, Lupercal-luola, on oikeastikin arkeologisen mielenkiinnon kohde.

Rossi luottaa siihen, että löytyy nuoria lukijoita, jotka osaavat syventyä yhtä aikaa asiatietoon ja suoraan toimintaan. Kaiuksen, Silvan ja Leon kilpajuoksu arkeorosvojen kanssa Rooman kirjastoissa kuin myös luolissa ja tunneleissa toimii hienosti.