Netta Walldén – Ruben ja Harman kartano

Netta Walldénin esikoisteos Ruben ja rouva Mallamudin tapaus tutustutti Saarnilaakson asukkaisiin, joista varsinkin tarkkanäköinen poika Ruben ja hänen sisarensa Lisa jäivät mieleen. Nyt esikoinen saa jatkoa kirjassa Ruben ja Harman kartano.

Saarnilaaksossa alkaa jälleen tapahtua, kun paikkakunnalle saapuu outo mies sinapinkeltaisessa takissa ja paksuissa pullonpohjalaseissa. Mies on erityisen kiinnostunut Lehtikujan asukkaista ja pysähtelee kunkin talon kohdalla kuin väijyen.

Ruben ja Lisa kiinnostuvat oudosta miehestä ja alkavat ottaa asioista selvää. Poliisilaitoksen donitsilähettinä Ruben saa pikkuisen vihiä asioista virkavallan taholta, mutta kyllästyneenä poliisien saamattomuuteen hän ”lainaa” ratkaisemattomien juttujen mappia.

Pian lapset huomaavat olevansa aikamoisten epäselvien asioiden vyyhdessä. Mitä oikeastaan tapahtui 30 vuotta sitten kadonneelle herra Mallamudille? Onko donitsiin tukehtuminen ihan keksitty juttu?

Kun tapahtumavyyhti alkaa selvitä, se on paljon monimutkaisempi kuin Ruben ja Lisa osaavat edes ajatella. Näyttää siltä, että enemmän kuin yhdellä on sormensa pelissä.

Kuten Walldénin esikoiskirjakin Ruben ja Harman kartano sisältää huumoria, vauhdikkuutta ja useita erilaisia kirjallisuuden elementtejä. Siinä on dekkarille ominaisia piirteitä mutta samalla myös mukavalla tavalla yhdistetty realistinen ja sadunomainen kerronta.

Kirjan värikästä ja monipuolista henkilökaartia sävyttää tapahtumien lennokkuus. Tarinan kiinnostavuutta lisää se, että tapahtumia katsotaan usean eri henkilön näkökulmasta. Samalla kirja kertoo kostosta, katkeroitumisesta ja anteeksiannosta.

Esikoiskirjaan nähden Ruben ja Harman kartanossa on enemmän sisältöä, josta löytyy paljon tunnetta ja tunteita.