Nick Cave: Balladi pahasta olosta – Muistojen sakkaa oksennuspussissa

Nick Cave

Balladi pahasta olosta

Suom. Einari Aaltonen. Like 2015. 180 s.

Kulttimaineikas muusikko-kirjailija Nick Cave julkaisee uusimman kirjansa yllättäen ja yhtä aikaa useissa maissa, myös suomeksi. Balladi pahasta olosta niputtaa tekstifragmentteja – muistoja, näkyjä, tunteita, myyttisiä välähdyksiä – Caven bändin Pohjois-Amerikan kiertueen varrelta kesältä 2014.

Kirjoituskokoelma noudattaa tekijälleen ominaista riivatun saarnamiehen demonista, apokalyptista, kalmanromanttista ja synkän humoristista sävyä. Kirjan estottomasti laukkaava ja proosarunomainen ilmaisu toimii tosin vaillinaisesti suomeksi: jo alkuteoksen nimi Sick Bag Song rokkaa aivan toisin kuin suomennos Balladi pahasta olosta.

Nimi Sick Bag Song sisältää vielä kirjan varsinaisen jujun: Cave on kirjoittanut käsin kirjan tekstejä lentokoneista saataviin oksennuspusseihin. Valokuvat näistä kirjallisista oksennuspusseista on liitetty mukaan teokseen. Tämä dokumentaarisuus tuo lukijan lähemmäs Caven tajunnanvirtaa.

Kuoleman kanssa Cave flirttailee viileästi. Ydinmuisto liittyy poikaan, joka kiipeää rautatiesillalle ja havahtuu keskellä siltaa junan tulemiseen. Kumman valitset, hyppäätkö tummaan veteen vai jäätkö junan alle? Samaistuessaan poikaan kirjailija ”valuu hikeä ja mustaa hiusväriä ja kalvaita aaveita ja syöpyneitä unia”.

Toisessa hetkessä sillankaiteelle kipuaa ”mustaihoinen tyttö tähtilippuminihameessa”, joka houkuttelee muusikkoa mukaansa lentämään. Pärjäile, toteaa kertoja, kääntää selkänsä ja kyynelehtii.

Traagisen romanttinen muusikko kaipaa alati vaimonsa luo, mutta vaimo ei vastaa puhelimeen. Miksi?

Caven vinksahtanut huumori nousee pintaan luettelossa luovuuden esteistä. Keskeisiin riesoihin kuuluvat esimerkiksi vitkastelu pelon, päättämättömyyden ja perfektionismin varjolla, toissijaisiin riesoihin lukeutuu netissä surffaaminen ja vielä vähäisempiin hiusten värjäys.

Suoraan arjen keskelle leikkautuu mytologiaa. Myytit ovat todellista historiaa, profetoi taiteilija ja pelastaa sairaan lohikäärmeneidon sillan alta. Hän kantaa olennon sänkyynsä Fairmont Hotelin sviittiin ja tutkii tätä iPhonen valossa.

Kokonaisuutena Balladi pahasta olosta on holtittomasti ajelehtiva, repaleinen kirjoituskokoelma, kirjailijan sanoin ”tynnyriin jäänyttä sakkaa”, ”hyhmää ja pinttynyttä likaa”. Kirja vetoaa kaiketi Caven kultin seuraajiin, mutta hallitummin taiteilijan omintakeinen maailma avautuu hänen musiikkinsa ja romaaniensa kautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.