Nicole Kidman ei voinut kieltäytyä roolista Lion-elokuvassa

"Adoptioäidin rooli on minulle tuttua omien lasteni kautta".

Adoptioäidin rooli kriitikoiden ylistämässä Lion-elokuvassa täyttänee Hollywoodin kestotähden Nicole Kidmanin palkintokaappia ennestään. Kidman on saanut ennestään muun muassa Golden Globe -palkintoja, Oscarin (vuonna 2002 elokuvasta Hours) sekä Bafta-palkinnon.

Lion-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa Suomessa perjantaina, hän esittää kahden Intiasta adoptoidun pojan australialaisäitiä. Rooli on tuonut hänelle uusia palkintoehdokkuuksia, myös Oscar-ehdokkuuden parhaasta naissivuosasta.

– En tiennyt elokuvan tarinan olevan totta lukiessani käsikirjoitusta, Kidman tunnustaa.

Hän vastaili toimittajien kysymyksiin The London -hotellissa Hollywoodissa. Lion-elokuva teki vaikutuksen myös toimittajiin, sillä yleisö itki elokuvan lehdistönäytöksen lopussa, mitä tapahtuu hyvin harvoin.

Lionin tarina tuntuu uskomattomalta, sekä kirjassa että elokuvassa.

– Elokuvan viesti rakkauden voimasta on uskomaton. Juureni Australiaan ovat vahvat, ja tämä tarjosi mahdollisuuden näytellä minulle täysin erilaista naisroolia kuin olen koskaan aiemmin näytellyt. Tätä roolia en voinut jättää väliin, Kidman kertoo.

Biologisten vanhempien etsintää Intiassa

Pieni, viisivuotias Saroo Brierley adoptoitiin Kalkutan kaduilta Australiaan. Kolmikymppisenä hän alkoi koota muistojaan ja päätti etsiä intialaisen perheensä. Hän ei kunnolla muistanut kotikylänsä nimeä ja apunaan hän käytti Google Earth -karttapalvelua. Pääroolissa nähdään Dev Patel, joka on myös ehdolla Oscar-palkinnon saajaksi parhaana miessivuosan näyttelijänä. Yhteensä Lion on ehdolla kuuden Oscarin saajaksi.

– Koko tarinahan kuulostaa uskomattomalta, ja kun kuulin sen olevan totta, sydämessä riipaisi. Minulla on kaksi adoptoitua lasta ja tiedän sen tunnekuohun, joka liittyy biologisiin vanhempiin sekä perheeseen, Kidman kertoo.

Nicole Kidman adoptoi kaksi vanhinta lastaan Isabellan, nyt 24, ja Connorin, 22, ollessaan naimisissa näyttelijä Tom Cruisen kanssa.

– Omistan tämän elokuvan ja sen tarinan heille. Olen heidän tukenaan, mitä tahansa he tekevätkin ja minne tahansa menevätkin. Rakkaus lapsia kohtaan on pyyteetöntä, ja äidit tekevät kaikkensa lastensa onnellisuuden eteen, Kidman sanoo hymyillen.

Työ ja perhe pidettävä sopivasti erillään

Nicole Kidmanin julkisuuskuvan väitetään olevan viileä ja pidättyvä. Itse hän on väitteestä ihmeissään.

– Onneksi en lue kaikkia juttuja itsestäni, sillä se varmasti vaikuttaisi käyttäytymiseeni jollain tasolla. On osattava erottaa juorut tosiasioista ja pitää jalat maassa, Kidman sanoo.

Kidmanin jalat pysyvät maassa Nashvillessa, oman perheen luona. Hän on naimisissa muusikko Keith Urbanin kanssa. Pariskunnalla on kaksi tytärtä: kahdeksanvuotias Sunday Rose sekä kuusivuotias Faith.

– Rakastan kaikkia lapsiani ja perhe-elämää. Elämäni suurin saavutus ovat lapseni. Kun kerran tulee äidiksi, on sitä lopun elämäänsä ja siitä pitää osata nauttia. Olen onnekas, sillä olen saanut kokea elämässäni paljon hyvää myös työrintamalla. Nämä ovat kaksi eri maailmaa ja ne on hyvä pitää sopivasti erillään.

"Punaiset matot jännittävät minua"

Näyttelijä Nicole Kidman nähdään useiden gaalojen punaisilla matoilla kunniavieraana. Hän sanoo olevansa omassa elementissään aivan jossain muualla.

– Ehkä juuri siksi minua luullaan viileäksi tai etäiseksi. Rakastan näyttelemistä, mutta moni muu työhöni liittyvä asia saa perhosia vatsaani, Kidman myöntää.

Gaalakausi on kuitenkin vasta aluillaan ja tulevat kuukaudet vievät jälleen Kidmanin kymmeniin tilaisuuksiin.

– Olin lapsena hyvin ujo, ja se voi välillä pulpahtaa pintaan. Minun ei tarvitse olla juhlien keskipisteenä ja voin olla melko hiljainen joissakin tilanteissa, Kidman kertoo nyt nauraen.

Hyvät roolisuoritukset tuovat ehdokkuuksia ja kruununjalokivi, Oscar-pysti on kuitenkin tervetullut jokaisen näyttelijän palkintohyllyyn.

– Sitä ei kukaan voi kieltää, etteivätkö tällaiset ehdokkuudet ja tunnustukset tuntuisi uskomattomalta. Tuhannet ihmiset arvostavat työtäsi, joka on tehnyt myös sinuun itseesi jonkun muutoksen. Se on hieno yhtälö, josta voi olla vain kiitollinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.