Niina Miettisen esikoisromaani syntyi viidessä vuodessa

Syksyn kirjasato tuo mukanaan lukuisia esikoiskirjailijoita. Yksi onnekkaista on Niina Miettinen, 35. Joensuusta kotoisin oleva, helsinkiläistynyt Miettinen työsti romaanikäsikirjoitustaan viisi vuotta. Esikoisromaani Israel-tyttö ilmestyy Teoksen kustantamana elokuun puolivälissä.

– Pitkän proosan kirjoittaminen vaatii työtä, päämäärätietoisuutta ja kunnianhimoa, että sen kanssa jaksaa puurtaa, Miettinen kuvaa prosessia.

Miettinen on kasvanut kirjailijaksi intohimon ja opintojen kautta. Hän kävi lukion jälkeen Niittylahden kansanopiston sana- ja elokuvataiteen linjan, opiskeli kotimaista kirjallisuutta Helsingin yliopistossa ja jatkoi dramaturgiaopintoihin Teatterikorkeakouluun.

– Kirjoittajapiiri on ollut paras kirjoittajakouluni. Siellä olen saanut kritiikkiä ja kannustusta kokeneilta lukijoilta ja kirjoittajilta sekä löytänyt teksteilleni luottolukijoita. Vaikka opiskelisikin kirjoittamista, se ei silti takaa mitään, Miettinen muistuttaa.

Satoja tarjokkaita

Esikoiskirjailijuus on muuttunut kustannusalan mullistusten myötä viime vuosina. Esikoisia julkaisevia pieniä kustantamoita on syntynyt samalla, kun perinteiset kustantamot painivat muutostensa kanssa.

Aloittelevien kirjailijoiden ikähaitari on myös laajentunut: moni aloittaa kirjoittamisen eläköitymisen myötä. Lisäksi ammattikirjoittajat kuten toimittajat kirjoittavat ahkerasti proosaa. Esikoisina ilmestyy runsaasti runoutta ja dekkareita.

Kirja on monen suomalaisen unelma: Teos-kustantamolle tarjotaan vuosittain noin 800–1000 käsikirjoitusta. Teoksen kustannustoimittaja Maarit Halmesarka opastaa kirjailijaksi aikovia.

– Tärkeintä on lukea itse paljon, että tietää, missä kehyksessä kirjoittamistaan tekee, ja kenelle käsikirjoituksia tarjoaa. Väyliä kirjailijaksi on monia, mutta ainoa, joka merkitsee, on käsikirjoitus, ja että se sattuu oikeille ihmisille.

Konkarin neuvot

Antti Tuuri neuvoo kirjailijaksi aikovia vuosikymmenien kokemuksella.

– Sanotaan näin, että pettymyksiin saa varautua, ja ne täytyy kestää. Parhaimmillaan kirjailijan työ on suurta vapautta, Tuuri sanoo.

Tuurin esikoisromaani Asioiden suhteet ilmestyi vuonna 1971. Nopeana kirjoittajana Tuuri on ollut hyvin tuottelias: häneltä on ilmestynyt seitsemisenkymmentä kirjaa, romaaneja, novelleja, asiaproosaa, matkakirjoja ja oopperalibretoitakin.

Kirjailijuus kehittyy ja kasvaa julkaistujen teosten myötä.

– Tärkein muutos on se, että aloittaessa alkaa olla varma, että kyllä tästä kirja syntyy. Silti paperi on aina yhtä valkoista, kun kirjan aloittaa.

Katso lista syksyn kaunokirjoista alta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .