Niklas Winter & – Severi Pyysalo

Kitaristi Niklas Winter ja vibrafonisti Severi Pyysalo ovat pitkään olleet Turun jazzelämän voimahahmoja.

Winter opettaa tätä nykyä kitaransoittoa Jyväskylän ammattikorkeakoulussa, ja oli nyt houkutellut 30 vuotta suomijazzin huipulla pysytelleen Pyysalonkin keikalle.

–Soitetaan teille tänään stankkuja, oli heti alkuun Winterin ohjelmanjulistus Popparissa. Stankut eli standardit ovat jazzkaanonin ytimeen kuuluvia kappaleita, jotka soittajan on syytä tuntea, jos haluaa hypätä jameissa lavalle.

Stankkupinon runko tulee suuresta amerikkalaisesta laulukirjasta, Broadway-musikaalien ja elokuvien maailmasta.

Toinen peruslähde on latin jazz, jonka klassikot on nekin syytä hallita. Joka tapauksessa standardimateriaalista valtaosa on syntynyt Yhdysvalloissa 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla.

Vaikka jazz taiteenlajina mielestäni elää uuden luomisen tahdissa, ei tällainen perinteinen standardeja kunnioittava jazz-keikkakaan koskaan pahalle maistu. Tuohan improvisaatio aina yksilöllisiä äänenpainoja mukaan.

Perinteinen standardin käsittelytapa duolla olisi ollut tämä: teeman esittely yhdessä, sitten vuorosoolot toisen säestäessä, ja lopuksi paluu teemaan. Winter ja Pyysalo ovat kuitenkin tehneet jo pitkään yhteistyötä, joten on ollut aikaa rakentaa ja sovittaa, etsiä juuri tälle kaksikolle ominaisia lähestymistapoja.

Näin yksikään kappale ei ollut kaavamaista pötköä, vaan aitoa vuoropuhelua, astumista eteen ja taakse. Usein oli jopa mielenkiintoisempaa seurata sooloilun sijasta taustalle jättäytyneen touhuilua, tukemista tai vastahankailua. Roolinvaihdokset olivat nopeita ja eläväisiä, ja vaihtelua lisätäkseen Pyysalo pistäytyi ajoittain myös pianon takana.

Kaksikko löysi komeaa tuoreutta kalutuimpiinkin ikivihreisiin.

Aivan erityisen säväyksen teki timantiksi jalostunut bluesikas ja sentimentaalinen tulkinta George Gershwinin I loves you, Porgy -ikivihreästä.

Winterin ja Pyysalon ensimmäinen setti oli huoliteltu konsertti, toinen taas jamihenkistä tekemistä. Duo sai silloin lavalle paikallisen vieraan, kitaristi Tuomas Paukun, jonka melodinen ja kauniisti soundannut soitto oli hyvää vaihtelua Winterin soinnin vissille pinkeydelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.