Niko Ahvonen: Pohjoinen Soul (Turenki Records)

Northern Soul -villitys syntyi alunperin Englannissa, kun paikalliset dj:t alkoivat soittaa diskoteekeissa unohdettuja 1960-luvun soulkappaleita. Moni levypinoihin hautautunut kappale sai tanssin pyörteissä uuden elämän ja nousi klassikon asemaan.

Juroon suomalaiseen kokemusmaailmaan soul oli pitkään liiankin sielukasta, mutta onneksi maailma on avartunut tässäkin asiassa viime vuosikymmenten aikana. Nyt laulaja Niko Ahvonen ja hänen aisaparinaan tällä levyllä toimiva tuottaja Sami Saari tuovat pohjoisen soulin vielä saarivaltakuntaakin kylmemmille leveyspiireille.

Albumina Pohjoinen Soul on alusta loppuun saakka pieteetillä väännettyä vanhahtavaa rytmimusiikkia olematta kuitenkaan itsetarkoituksellista retroa. Tiukasti svengaava bändi ja Saaren tyylitajuiset sovitukset tarjoavat oivan pohjan Ahvosen tulkinnalle, joka saa hiukan hölmömmätkin kappaleet (Hyvää seksiä, That’s Right) toimimaan.

Onneksi maanantaikappaleet jäävät selvästi vähemmistöön: esimerkiksi J. Karjalaisen kynästä lähtenyt albumin nimikkokappale on parasta Ahvosta miesmuistiin.