Norman loppukohtaus kuin jumalan säveltämä

Savonlinnan oopperajuhlien taidokkaat vierailuesitykset eivät jätä kylmäksi.

Torinon Teatro Region vierailu Savonlinnan oopperajuhlilla jatkui säkenöivällä bel canto -tragedialla Normalla keskiviikkona. Olavinlinnan täysi katsomo suorastaan villiintyi laulajien taidokkuudesta ja Vincenzo Bellinin musiikin kauneudesta.

Suosionosoitukset laulajille ja kuorolle aloitettiin muutaman kerran malttamattomasti melkein kesken kohtausten, kun orkesteri vielä soitti viime tahteja. Jo alkusoitto sai niin valtavat aplodit, että orkesteri nousi seisten kiittämään. Teosta ei ole aiemmin esitetty oopperajuhlilla.

– Norman loppukohtauksen on säveltänyt jumala Bellinin välityksellä, luonnehti ylikapellimestari Gianandrea Noseda oopperan huipennusta juuri ennen ensi-iltaa.

Musiikki tuntuukin tulevan suoraan taivaasta, kun roomalainen sotapäällikkö Pollione liian myöhään tajuaa druidien ylipapitar Norman jalouden ja astelee yhdessä tämän kanssa roviolle.

Yleisö pidätteli henkeään, kun sopraano Elena Mosuc lauloi Norman maailmankuulun aarian Casta divan. Siinä Norma rukoilee jumalatarta levittämään rauhan maan päälle.

Milanon La Scalassa paljon laulava Mosuc oli kiistatta illan kirkkain tähti, mutta myös nuoren papittaren Adalgisan osan laulaneen mezzosopraano Veronica Simeonin ääni venyi uskomattomiin sfääreihin.

Naisten äänet helisivät duetoissa hurmaavasti yhteen. Papittaret ovat kilpailijoita, koska he rakastavat samaa miestä, mutta neitsytvalan vannoneina heidän ei pitäisi rakastaa ketään muuta kuin jumalaa. Tämä ristiriita on oopperan ydintä.

Yhdysvaltalainen tenori Gregory Kunde vakuutti naisten välillä häilyvänä Pollionena.

Norma esitetään Savonlinnan oopperajuhlilla vielä perjantaina.

Yleisö rakasti myös Puccinin La bohemea, josta on vielä kaksi esitystä jäljellä. Nosedan mielestä siinä missä Norma on runo, on La boheme romaani.

– La bohemen toinen kohtaus on kuin samppanjan poksauttaisi auki, räjähtävää iloa ja nuoruuden huumaa. Kaikki me haluamme muuttaa asioita, mutta joskus elämä lyö kovemmin kuin osaamme odottaa. Siinä teoksen sanoma.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.