Nuija ja tosinuija 2

Liki kaksi tuntia Nuijaa ja tosinuijaa. Satakymmenen minuuttia, 6 600 sekuntia, kallisarvoista sekuntia, kaatunutta maitoa, jota ei enää takaisin pulloon saa.

Näin eeppisiin mittasuhteisiin on Bobby ja Peter Farrellyn kulttikomedian virallinen kakkososa kasvanut. En kuitenkaan halua yksinomaan nyyhkyttää asian johdosta. Tieteellinen mielenlaatuni yllyttää minua käyttämään seikkaa empiirisen tutkimuksen koetinkivenä.

Kyselytutkimuksen, jos tarkkoja ollaan. Kysymyksiä on vain yksi, vastauksia kaksi, harkitkaa siis visusti. Joten: mistä taudista elokuvan liiallinen kesto on oire? Vastausvaihtoehto A: mammuttitaudista. Vastausvaihtoehto B: elefanttitaudista.

Jos vastasitte A, on selvää, että voitte käyttää nämä satakymmenen minuuttia vaikka hengittämiseen. Jos vastasitte B, onnitteluni – huumorintajunne on sen verran huono, että teille on luvassa hervotonta hauskuutusta!

Siitä on siis kaksikymmentä vuotta, kun Lloyd (Jim Carrey) ja Harry (Jeff Daniels) on viimeksi nähty nuijailemassa ja tosinuijailemassa. Nyt Harry on pulassa. Hän tarvitsisi munuaissiirrännäisen, ja koska Lloyd ei virtsatyyppinsä yhteensopimattomuuden vuoksi pysty omaansa luovuttamaan, on puukon alle saatava joku toinen.

Sitten käykin ilmi, että Harrylla on lapsi, ja koska verisukulaisten virtsatyypit ovat yhteensopivat, lähtee kaksikko matkaan mantereen laidalta toiselle sisäelintä ruinaamaan.

Kaikesta huolimatta elokuva ylittää amerikkalaisen nykykomedian järkyttävän matalalla roikkuvan riman. Jossakin suhteessa vieläpä varsin turvallisesti.

Ruokoton häijyys ja pidäkkeetön egoismi ovat tänä päivänä valtavirtaa. Siksi on sitäkin yllättävämpää havaita Farrellyjen ymmärtävän, että Lloyd ja Harry ovat, vanhaa kiertoilmausta lainatakseni ja laventaakseni, viattomia sieluja.

Ymmärrys on ehkä pelkkä häivähdys, mutta yö on niin syvä, että tulitikkukin käy siinä majakasta.

Ohjaus: Bobby ja Peter Farrelly. Pääosissa: Jim Carrey, Jeff Daniels, Laurie Holden, Kathleen Turner. Lajityyppi: komedia. K12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.