Nuketkin tulivat naivisminäyttelyyn Iittalaan

Naivistinen taide on vallannut 21. kerran Iittalan vanhan puukoulun Kanta-Hämeessä. Liki 30 taiteilijasta vain yksi on uusi, mutta hänen osuutensa on sitäkin näyttävämpi. Lempääläläinen Malla Peura on tuonut taloon taidokkaita, suurikokoisia nukkehahmoja.

Näyttely käsittää yli 400 teosta, kun mukaan luetaan myös veistokset, nuket ja muut kolmiulotteiset työt.

Iittalan näyttelyssä kävi viime vuonna 18 000 ihmistä. Toiminnanjohtaja Eila Wigington toivoo määrän jopa kasvavan, koska ovet suljetaan vasta elokuun lopussa, pari viikkoa totuttua myöhemmin.

Naivismi saapui Iittalan taajamaan galleristi Kalevi Heinäsen ja Aira-puolison junailemana 1989. Kalvolan kunta tuli mukaan järjestelyihin 2005. Hämeenlinnan seudun kuntaliitoksen edellä, viime vuoden lopulla, näyttelyn ympärille rakennettiin säätiö, jossa ovat mukana entinen Kalvolan kunta, Hämeenlinnan kaupunki sekä keräilijät Liisa ja Reijo Joronen.

Säätiön tähtäimessä on ympärivuotinen naivismikeskus. Viritteillä on myös kansainvälisiä verkkoja, joiden avulla suomalaiset tekijät pääsisivät esittäytymään ulkomailla, kertoo toiminnanjohtaja Wigington.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.