Nuoret nousevat nimet esiintyvät uudessa musiikkielokuvassa

Tämän viikon perjantaina saa ensi-iltansa suomalainen musiikkielokuva Ollaan vapaita, jonka on ohjannut Oskari Sipola ja käsikirjoittanut Tua Harno.

Pääosissa nähdään tunnettuja nimiä ja nousevia näyttelijöitä. Pääosan Seljaa esittää Maria Ylipää ja hänen parasta ystäväänsä Henriä Riku Nieminen.

Seljan kämppiksen Iisan roolissa nähdään Pihla Maalismaa. 24-vuotias Maalismaa opiskelee Teatterikorkeakoulussa näyttelijäntyötä. Johannes Brotherus näyttelee Seljan adoptioon antamaa poikaa Leoa.

Brotherus on vasta 17-vuotias, mutta on aiemmin nähty jo pääosassa Pirjo Honkasalon ohjaamassa Betoniyö-elokuvassa. Vuonna 2013 ensi-iltansa saanut elokuva palkittiin kuudella Jussi-palkinnolla, muun muassa parhaan elokuvan Jussilla. Myöhemmin tänä vuonna Brotherus nähdään Antti J. Jokisen ohjaaman Kätilö-elokuvan sivuroolissa.

Ollaan vapaita -elokuvaa varten näyttelijät lauloivat kokonaisen albumillisen kappaleita studiossa nauhalle. Brotherus kertoo pitäneensä siitä, että kuvauksiin ei tarvinnut mennä kylmiltään, vaan ennen niiden alkamista töitä oli tehty yhdessä studiossa.

– Siinäkin mielessä on etuoikeutettu olo, että ei pelkästään päässyt tekemään musaa ison maailman tavalla, vaan myös tosi monien eri tyyppien kanssa. Kaikilla tuottajilla on kuitenkin aika omat työtavat. Oli hauskaa oppia niistä, Brotherus sanoo.

Brotherukselle musiikin tekeminen ja esittäminen ei ole entuudestaan tuntematonta puuhaa. Hän kertoo soittaneensa 3-vuotiaasta viulua, ja hänellä on veljiensä kanssa Brotherus Brothers -niminen yhtye.

Kahden työn yhdistelmä

Kaksi työtä, laulaminen ja näytteleminen, nivoutuivat Maalismaan mukaan elokuvanteossa hyvin yhteen. Aiemmin nauhoitettujen kappaleiden esittäminen kameralle toi kuitenkin oman haastavan lisänsä näyttelijäntyöhön.

– Kun se ilmaisu tulee siihen tietyllä tavalla jälkikäteen, niin kyllähän se luo haasteita. Piti luottaa siihen työhön, minkä oli tehnyt äänen puolesta vaikka kuukautta aiemmin, Maalismaa kertoo.

Brotherus kiittelee, että kappaleiden paikat elokuvassa oli mietitty huolella niin, että ne eivät pysäyttäneet tarinaa.

– Vähän mietitytti, miten saan tehtyä tästä luontevan. Mutta biisit ja käsikirjoitus ovat kasvaneet vähän niin kuin samaan aikaan, joten ne pelaavat hyvin yhteen, hän sanoo.

– Aika vähän oli sellaisia kohtia, että olisi pitänyt vaan spontaanisti puhjeta ruokapöydässä laulamaan, Maalismaa jatkaa.

Elokuvaan ovat tehneet musiikkia monet tunnetut suomalaiset säveltäjät, sanoittajat ja artistit, kuten Joel Melasniemi, Terhi Kokkonen, Asa, Olavi Uusivirta, Sanni, Lauri Ylönen, Paula Vesala ja Kerkko Koskinen.

– Siellä on kuultavissa tekijöille leimallisia tyylejä. Se on mielestäni tärkeää, sen takia siinä on eri tekijöitä, sanoo Maalismaa.

Säveltäjien kirjosta huolimatta elokuvan kappaleisiin on löydetty yhteinen linja.

– Se ei ole sillisalaattia. Kaikki kuulostavat tämän leffan biiseiltä, vaikka ovat eri lauluntekijöiltä ja eri tuottajilta, Brotherus toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.