Nuoret solistit Jyväskylästä – Taidemusiikin perinne voimissaan

Jyväskylä Sinfonia

Nuoret solistit Jyväskylästä

Teatteritalossa 15.4. 2015

Klassis-romanttisen aikakauden musiikin suosio ei osoita hiipumisen merkkejä. Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän ammattiopiston musiikin opiskelijat esittivät Kimmo Tullilan johtaman Jyväskylä Sinfonian solisteina pitkälti Mozartin ja hänen aikalaistensa musiikkia.

Tiivismuotoisen konsertin sijaan kyseessä oli pikemminkin musiikillinen katselmus. Kymmenen teosta puolessatoista tunnissa solistinvaihdoksineen jättää hyvin vähän aikaa pureksia kuulemaansa. Tästä syystä konsertin päätteeksi kuultu Mozartin pianokonsertto nro 17 G-duuri oli Rossinin La Cenerentola -oopperan alkusoiton ohella parhaiten musiikillisesti sijaa saava teos. Tämä siitäkin huolimatta, että jokaisella konserton kolmella osalla oli oma solistinsa.

Erikoinen ratkaisu, mutta toisaalta oli mielenkiintoista vertailla Outi Keskisen, Sini Aaltion ja Titta Kotirannan erilaisia tulkintoja samasta teoksesta. Vuoden 1784 keväänä sävelletyn G-duurikonserton aikana Mozart sävelsi myös kolme muuta pianokonserttoa sekä tukun muita teoksia. Liekö tämä syy, minkä vuoksi teoksen materiaali rakentuu pitkälti samanlaisten aiheiden tunneilmaisun muuntelusta. Keskinen, Aaltio ja Kotiranta ilmaisivat kukin onnistuneesti teoksen eri tunnekaraktereita.

Ei sovi sivuuttaa muidenkaan solistien tasokkaita esityksiä. Charlotte Loukolan rohkea heittäytyminen Pablo de Sarasaten virtuositeettimaisiin Mustalaislauluihin sai yleisöltä hullaantuneen vastaanoton. Sen pateettinen tunteikkuus myös rikkoi sopivalla tavalla musiikillisesti samantyylistä ohjelmaa. Suurimman vaikutuksen teki Kaapo Kankaan lyyrisen kaunis tulkinta Giovanni Bottesinin Elegiasta. Ei olisi vaikea nähdä Kankaan seuraavan Berliinin valtionooperassa soittavan Otto Tolosen jalanjälkiä, vaikka nuorelle muusikolle ei sovikaan ylimääräisiä paineita asettaa.

Musiikillisen perinteen jatkuvuudesta ei ainakaan kannata olla huolissaan. Jotain kummallista siinä on, että niin nuoret kuin vanhemmatkin soittoniekat esittelevät taitojaan lähes poikkeuksetta vuosisatoja vanhoilla itävaltalaisteoksilla. Kirjallisuuteen verrattuna perinteet ovat klassisessa musiikissa hyvin tiukassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.