Nyt saa tulkita taidetta – jopa merkkiteoksia

Akseli Gallen-Kallela, Helene Schjerfbeck, Fanny Churberg, Rut Bryk, Kimmo Kaivanto, Reima Nevalainen – ja monia muita.

Jyväskylän taidemuseossa avataan tänään torstai-iltana 1800–2010-lukujen suomalaisten taiteilijoiden merkkiteoksia esittelevä näyttely, joka pysäyttää katsomaan – ja pohtimaan.

Juhlavuoden näyttely Sata vuotta, tuhat tulkintaa luo katsauksen taiteeseen, jonka avulla on rakennettu suomalaisuutta ja kansallista identiteettiä.

Maalaukset, veistokset ja taideteollisuus vievät neljän teeman kautta erilaisiin maisemiin, aikoihin ja tunnetiloihin: Kolille, kaskimaisemiin, tehtaalle, ihmiskuviin ja koteihin, sodan kentälle ja asvalttitien varteen jussipaidassa.

Uutta näkökulmaa tuovat teosten monet tulkinnat – ne "tuhat". Videokoosteelta pääsee tutustumaan teosten herättämiin ajatuksiin, joita on kerätty etukäteen teoskuvien pohjalta niin seniori-ikäisiltä, koululaisilta, erityisryhmiltä, kulttuuriluotseilta, maahan muuttaneilta kuin opiskelijoilta.

Esillä on lisäksi aikalaiskritiikkiä, tutkijoiden näkökulmia ja taiteilijoiden tulkintoja teoksistaan. Materiaalia löytyy myös torstaina avattavasta verkkonäyttelystä.

Myös näyttelyssä kävijät voivat kirjata ajatuksensa sanoiksi tarkoitukseen varattuun tilaan.

Näyttelyllä halutaan rohkaista ihmisiä tulkitsemaan teoksia – ilman asiantuntemuksen ja syväanalyysin tarvetta. Joku teos koskettaa, joku ei.

– Taide on tarkoitettu kaikille, ja se on siitä ihanaa, että väärää mielipidettä ei ole, sanovat näyttelyn kuraattori Seija Heinänen Jyväskylän taidemuseosta ja toiminnanjohtaja Anna-Maria Wiljanen UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiöstä.

Teokset ovat Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistykseen (STSY) kuuluvien säätiöiden kokoelmista, ja ne ovat nyt ensimmäistä kertaa esillä yhteisnäyttelyssä pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Mukana ovat Alfred Kordelinin säätiö, Fortumin Taidesäätiö, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö, Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö, Taidesäätiö Merita ja UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö.

Näyttelyn avajaiset ovat tänään torstaina. Yleisö pääsee tutustumaan taiteeseen kello 17 lähtien, avajaisohjelma alkaa kello 18. Museo on avoinna klo 20 asti.

Näyttely on esillä 8.10.2017 saakka.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .