Nyt tai ei koskaan

NYT TAI EI KOSKAAN (THE BUCKET LIST)

Lämminhenkisistä ja humoristisista ohjauksistaan ( Stand By Me - Viimeinen kesä, Kun Harry tapasi Sallyn, Tarina meistä kahdesta) tunnettu Rob Reiner pelaa varmoilla korteilla tässä veteraanien kamuelokuvassa. Jack Nicholson ja Morgan Freeman saavat toistaa tuttuja maneereitaan mielin määrin.

Rikas nautiskelija Edward Cole (Nicholson) ja mekaanikko Carter Chambers (Freeman) ovat toistensa vastakohtia kaikessa paitsi siinä, että molemmat sairastuvat syöpään. Heistä tulee huonekavereita Colen omistamassa sairaalassa.

On kyllästyttävää, miten täsmällisesti nämä tyypit toistavat näyttelijöidensä aiempia roolihahmoja. Nicholson on omahyväinen ja hankala, joskin itseironinen tyyppi. Freeman taas rauhallinen pohdiskelija. Tämä rutiininomaisuus tekee elokuvasta pitkästyttävän ja ennakoitavan.

Kun miehille selviää, että toivoa paranemisesta ei ole, he alkavat pohtia taakse jäänyttä ja jäljellä olevaa elämää. Carter on luopunut unelmistaan perheensä vuoksi. 45 vuotta elämästä on hänen mukaansa vilahtanut ohi. Työlle omistautunut Cole lupautuu kustantamaan heille kahdelle yhteisen matkan, jonka aikana he voisivat toteuttaa jäljellä olevat toiveensa.

Elokuvan ensimmäinen, parempi puolisko kuvaa sairaalahuoneessa hiljalleen heräävää ystävyyttä. Toisen puoliskon aikana yksityinen lentokone vie miehiä ympäri maailmaa Colen sihteerin hoidellessa käytännön järjestelyjä.

Toiveet heijastavat miesten luonteita kovin ilmeisellä tavalla. Cole haluaa ottaa tatuoinnin ja suudella maailman kauneinta tyttöä. Carter haluaa auttaa tuntematonta, kiivetä Himalajalle ja nauraa itsensä kyyneliin.

Moni viimeisiä kuukausiaan elävä syöpäpotilas haluaisi varmasti tehdä jotain vastaavaa. Mutta kuinka moni kykenisi siihen kuntonsa puolesta, vaikka tauti olisi oireettomassa vaiheessa, kuten näillä herroilla? Reissu, johon sisältyy laskuvarjohyppäämistä, ralliajoa, Egyptin pyramidit, safari, Taj Mahal, Himalaja ja Hong Kong väsyttäisi terveemmänkin.

Elokuva on yli-innokkaasti humaani ja toitottaa kauniita ajatuksiaan hieman imelästi. Vanhat sairaat miehet nähdään istumassa maailman suurten nähtävyyksien äärellä pohtimassa elämän suuria kysymyksiä. Jokin siinä ei täsmää. Ei ole mikään ihme, että Carteria kotona odottava vaimo ( Beverly Todd) pelkää menettävänsä miehensä tämän tempauksen vuoksi.

KAISA HILTUNEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.