OK:KO-yhtyeen jazz soi viiden tähden arvoisesti

OK:KO

Syrtti

We Jazz

Arvio: 5/5

Sanottakoon saman tien: kotimainen jazz voi erittäin hyvin, mutta nuorista suomalaisista jazzlupauksista koostuva OK:KO nostaa sen tasoa entisestään.

Rumpali Okko Saastamoisen johtama kvartetti julkaisi kauniin, viipyilevän ja improvisaatiopainotteisuutensa johdosta ilmavan esikoisalbuminsa vuonna 2017. Nyt yhtye kuitenkin vasta puhkeaa täyteen mittaansa. Materiaali on melodista, huomattavasti edeltäjäänsä läpisävelletympää ja kaikkien soittajien vahvuuksia korostavaa.

Vaikka improvisaation kautta löytyneet sävyt nostivat OK:KO:n jazzin toissavuotiseksi puheenaiheeksi, on yhtye kypsimmillään juuri ennalta sovittujen rakenteiden parissa. Pianisti Toomas Keski-Säntin säveltämä Piik noudattaa nopeasti tutuksi tulevaa kaavaa varioiden sitä mitä mielenkiintoisimpiin suuntiin. Saastamoisen Soma puolestaan tuo hämmästyttävästi mieleen Erik Satien.

Minimalistinen, pohjoismainen jazzperinne yhdistyy kokeilunhaluun ja Saastamoisen haapavetisten juurten kansanmusiikkikaikuihin. Ihmettelen, jos kansainvälistä läpimurtoa joudutaan odottamaan vielä vuosia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .