OLAVI UUSIVIRTA - Preeria

OLAVI UUSIVIRTA
Preeria
Universal
O lavi Uusivirta on ainakin minun silmissäni jonkinlainen väliinputoaja.

Suurin osa suomalaisista on oppinut tuntemaan hänet kotimaisen viihteen hyvännäköisenä jokapaikanhöylänä, mutta samaan aikaan hän on rakentanut uraa vakavasti otettavana rockartistina. On sanomattakin selvää, että nämä roolit eivät aina käy yksiin.

Nuoren miehen pari ensimmäistä albumia olivat horjuvia tekeleitä, mutta kolmas kokopitkä ( Minä olen hullu, 2008) antoi osviittaa siitä, mihin suuntaan ollaan menossa. Tällä viikolla päivänvalon nähnyt Preeria osoittaa, että Uusivirta on oikea laulaja-lauluntekijä, ja vieläpä lahjakas sellainen. Hän ei yritä miellyttää tai kosiskella yleisöään puolivillaisilla yritelmillä, vaan tekee musiikkia suurella sydämellä.

Levyn ensimmäinen sinkku Nukketalo palaa on sukellus Uusivirran lapsuus - ja nuoruusvuosiin. Hän varttui pikkukaupungeissa, joiden verkkainen elämänmeno onnistui tarjoamaan Uusivirralle koulunkäynnin ohella myös salaista poikarakkautta ja huumekokeiluja. Vaikea sanoa miten syvällä fiktiossa tällä kertaa liikutaan, mutta kappaleen rohkea teksti on ehdottomasti yksi levyn parhaimmista.

Preerian biisilistaa katsellessa huomio kiinnittyy tyttöjen etunimiin, joiden käyttäminen tuo mieleen Kauko Röyhkän. Sanoittajana Uusivirta ei kuitenkaan ole röyhkämäinen, sillä hänen teksteistään ei löydy samankaltaista sitä ilkikurista huumoria tai seksuaalista latausta, joilla Röyhkä aikoinaan nousi pinnalle. Uusivirran tapa esittää jokapäiväisen elämän tapahtumat melodramaattisina on oivallinen, mutta paikoitellen tyyli menee yli ( Puberteetti).

Vaikka materiaalin olisi voinut sovittaa useammallakin tavalla, tuottaja Jaakko Murros jatkaa jo edelliseltä albumilta tuttua 80-lukulaisen estetiikan viljelyä. Ratkaisu on kuitenkin perusteltu, sillä lopputulos toimii. Härskien curemaisten syntetisaattoreiden ja sähkökitaroiden värittämä äänimaailma huokuu uusromantiikkaa, joka sopii hyvin kappaleiden tunnelmaan.

Kokonaisuutena Preeria on vahva näyte Uusivirran kyvyistä musiikintekijänä. On mielenkiintoista kuulla mitä hän tekee seuraavaksi, sillä jotenkin tuntuu, että tällä saralla hän on saavuttanut lakipisteensä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.