Oblivion

Science fiction -elokuvissa on lähes aina sama ongelma. Ne eivät oikeasti ole scifi-elokuvia, vaan sellaiseksi naamioituja toimintajännäreitä. Yllättäen takavasemmalta tuleva Oblivion on aitoa scifiä, vieläpä onnistunutta sellaista. Siksi elokuva on positiivinen yllätys, ja siksi elokuvasta ei luultavasti tule niin suurta hittiä kuin odotetaan.

Aluksi meille kerrotaan, että vuosikymmeniä sitten avaruusolennot tuhosivat Kuun, aikoivat vallata Maan ja hävittää homo sapiens -lajin sukupuuttoon. Syttyi sota, jonka ihmiset voittivat. Siinä sivussa planeettamme muuttui elinkelvottomasti. Ihmiskunnan jämät ovat muuttaneet ja muuttamassa Saturnuksen Titan-kuuhun.

Mekaanikko Jack Harper (Tom Cruise) ja hänen työparinsa ja rakastettunsa Victoria (Andrea Riseborough) ovat keräämässä kokoon Maan viimeisiä luonnonvaroja. Lajimme selviytyminen on niistä kiinni.

Tässä vaiheessa kriitikko nostaa kädet pystyyn ja tunnustaa kyvyttömyytensä. Jos kerron juonesta enemmän, kerron liikaa. Jos en kerro enempää, en kerro tarpeeksi. 90 prosentin varmuudella Oblivion ei ole sellainen elokuva kuin luulette.

Toki mukana on komeita erikoistehosteita ja muutama näyttävä toimintakohtaus. Oblivion kuulostaa ihmiskunnan selviytymistarinalta ja sellainen myös on, mutta ei sillä tavalla kuin nyt luulette.

Oblivion käsittelee suuria teemoja. Pienimmästä päästä on ihmisen ja teknologian suhde. Vihreää aatetta löytyy rivien väleistä helposti. Mutta tärkeimpiä kysymyksiä ovat juuri ne kaikkein suurimmat. Mikä tekee ihmisestä ihmisen? Mitä on rakkaus? Ja kyllä, tämäkin: Mikä on elämän tarkoitus? Aivotonta räimettä odottavat katsojat joutuvat pettymään perusteellisesti.

Tärkein mies shown takana on nimeltään Joseph Kosinski. Hän on ohjaaja ja on ollut myös tekemässä alkuperäistä sarjakuvaa sekä siihen perustuvaa elokuvakäsikirjoitusta. Lopputulos on harvinaisen kunnianhimoinen ja älykäs scifi-draama. Oblivionin esikuvia ovat saattaneet olla Solaris, Moon, Total Recall ja jopa animaatio Wall-E.

Elokuva on kuitenkin jonkin verran ylipitkä, ja sinällään hyvä juoni etenee toisinaan hämmentävän epäselvästi. Ilmeisesti Kosinski tuntee tarinansa niin perikotaisin, että vahingossa toisinaan yliarvioi katsojiaan.

Ohjaus: Joseph Kosinski. Päärooleissa: Tom Cruise, Morgan Freeman, Olga Kurylenko. Tyylilaji: science fiction. K12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.