Oldboy

Viime vuosina epätasaisia elokuvia ohjanneen Spike Leen uutuuselokuva Oldboy pohjaa ideansa manga-sarjakuvaan ja siitä vuonna 2003 valmistuneeseen, korealaisen Chan-wook Parkin samannimiseen ohjaukseen. Leen elokuvassa 20 vuotta vankeudessa vasten tahtoaan pidetty Joe Doucett (Josh Brolin) pääsee vihdoin vapauteen ja haluaa ensi töikseen löytää vangitsijansa.

Tämä johtaa veriseen etsintään ja menneiden aikojen virheiden setvimiseen. Apunaan Joella on sympaattinen sosiaalityöntekijä Marie (Elizabeth Olsen) ja vanha ystävä Chucky (Michael Imperioli). Leen ohjaukseksi Oldboy on yllättävän yliviritetty kerrontansa suhteen.

Josh Brolinin sinänsä antaumuksella tulkitsema päähenkilö etsii vastauksiaan lähinnä törmäilemällä esiin tuleviin esteisiin. Samuel L. Jackson nähdään tiukkailmeisen vartijan roolissa ja District 9 -elokuvasta muistettu Sharlto Copley on tällä kertaa ylimielinen, kylmä ja kyyninen tilanteiden järjestelijä.

Oldboyn sisältämät jännitteet ja kerronnan tasot eivät toimi kaikilta osin uskottavasti, sillä monet ratkaisut tuntuvat väkisin tarinaan ympätyiltä. Siksi se ei kuulu Leen parhaiden teosten joukkoon, varsinkin jos sitä verrataan sellaisiin helmiin kuten Do The Right Thing – Kuuma päivä (1989), Viidakkokuume (1991), Malcolm X (1992) tai Inside Man (2006).

Ohjaus: Spike Lee. Rooleissa: Josh Brolin, Elizabeth Olsen, Sharlto Copley. Tyylilaji: toiminta, jännitys. K18.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.