Olli Jalonen - Poikakirja

OLLI JALONEN

Poikakirja

Otava 2010, 256 s.
Kirjailija, taiteilijaprofessori ja filosofian tohtori Olli Jalonen (s.1954) sai romaanillaan Isäksi ja tyttäreksi vuonna 1991 Finlandia-palkinnon. Siinä keskeiseksi henkilöksi muotoutui isän ohella tytär Jutta. Tämän vuoden antia on mieltä kiehtova romaani Poikakirja, jossa minäkertojana on alkavaa murrosikäänsä elävä poika - kuinka ollakaan - nimeltään Olli.

Eletään aikaa parikymmentä vuotta sodan jälkeen pikkukaupungissa, joka kovasti muistuttaa Hämeenlinnaa. Olli-pojan vanhemmat viettävät neljän lapsensa kera melko tavanomaista elämänmenoa. Tehdään töitä, saunotaan ja nautitaan mökkielämästä ystävien kanssa, vähän ryypätäänkin kohtuullisesti.

"Näin minä opin maailmasta, että elämää tämä vain on eikä riisiryynipuuroa", Olli-poika filosofoi. Noita verrattomia opinkappaleita elämänmenon kuvioista pursuaakin kirjan sivuilta toinen toistaan syvällisempinä.

Asuinyhteisön pojat tappelevat, tutustuvat tyttöihin ja räjäyttelevät omatekoisia pommeja. Olli, jota migreeni joskus vaivaa, lukee paljon muiden muassa Pikku-Jättiläistä ja Joka-Poika-lehteä.

Ollille hyvin tärkeäksi henkilöksi muodostuu omalaatuinen opettajapersoona. Mies on sodan satuttama niin fyysisesti kuin psyykisestikin, mutta saavuttaa ankaruudestaan huolimatta useimpien oppilaittensa kiintymyksen ja kunnioituksen. Opettajan sotatrauma johtaa lopulta tekoihin, joiden järkyttävyys jouduttaa omalta osaltaan Ollin lapsuuden loppumista.

Olli Jalosen tekstiä sävyttää entiseen malliin omanlaisensa jäljittelemätön tyyli. Maamme nykykirjallisesta kentästä on vaikea löytää Jaloseen rinnastettavaa sanaseppoa, niin omintakeisen nautittavasti pyörähtelee hänen kynänsä.

Kun ajattelee, miten upeasti Jalonen on osannut asettua nuoren pojan "nahkoihin", tulee väkisinkin mieleen, että Poikakirja saattaa olla suurelta osin omaelämäkerrallinen romaani. Kuinka vain, jälleen kerran Jalonen osoittaa kuuluvansa ehdottomasti suomalaisen ja kansainvälisenkin kirjailijakaartin kärkipäähän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.