Olli Larjo ja Lasse Wallenius – Arkisto

Pulputusta, suhinaa, hurinaa, värillisiä liemiä. Säilöttyjä päitä, ihmisen ja kalan. Kauniita mutta kammottavia salaisuuksia täynnä olevia purkkeja, säiliöitä, lieriöitä ja tankkeja. Ja seinillä kiertelevät kaikkia näitä yhdistävien letkujen ja putkien joukko.

Taiteeseen tutustumista kuvataan toisinaan tutustumisena uuteen ja tuntemattomaan. Astuminen sisään Galleria Beckerin ensimmäiseen näyttelyhuoneeseen on tällä kertaa konkreettisesti antautumista tuntemattomalle, astumista outoon ja salaperäiseen, mielikuvitusta ruokkivaan maailmaan.

Kahden keskisuomalaislähtöisen, nykyään Hämeenlinnassa asuvan kuvataiteilijan Olli Larjon ja Lasse Walleniuksen installaatio Arkisto täyttää gallerian kaksi huonetta. Ensimmäinen on yhdistelmä laboratoriota ja luonnontieteellistä arkistoa. Taaemmassa leikitellään näkemiseen ja katsomiseen liittyvillä illuusioilla ja tutustutaan Arkiston taustakertomukseen.

Muun muassa keraamikon koulutuksen saaneet Larjo ja Wallenius ovat tekemisessään tottuneet liikkumaan taiteiden kokeilevilla raja-alueilla. Arkistossa tärkeänä lähtökohtana on taidemaailmaan vielä heiveröisesti liittyvä roolipelien maailma.

Arkisto rakentuu olemattomalle todellisuudelle, jota on kehitelty eteenpäin roolihahmojen kautta. Katsojille elämän kulkua tutkimusaseman tuolla puolen valotetaan näyttelyn rakentavien päiväkirjalöytöjen ja hurmaavien kvasitieteellisten esinekonstruktioiden kautta.

Itse asiassa esillä on dokumentaatio taideprosessista eli pelistä, jota taiteilijat Larjo ja Wallenius käyttöpäällikkö Larjonovina ja vahtimestari Wallénina ovat pelanneet ja edelleen pelaavat.

Tieteen ja taiteen yhdistävä taide ei ole enää uutta tai kummallista. Taiteen ja kuvitellun historian tai kertomuksen yhdistäminen ei sekään ole outoa. Sen sijaan roolipelien nivouttaminen taiteeseen on itselleni, ainakin tässä mittakaavassa, uutta.

Beckerissä taide ja pelit kohtaavat myös esinetasolla. Yksi arkistoitaviksi valikoituneista esineistä on keraaminen versio maorien Mu Torere -lautapeleistä. Pelin ohjeet on myös arkistoituina gallerian seinällä. Ennen pelin aloittamista kannattaa kysyä lupa arkistonhoitajalta gallerian toimistosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.