Olympos on valloitettu

Tehtäköön selväksi, että elokuvan nimen Olympoksella ei ole mitään tekemistä Kreikan kanssa. Olympos viitaa Yhdysvaltain presidentin virka-asuntoon, Valkoiseen taloon.

Mike Banning (Gerard Butler) on Salaisen palvelun agentti ja Yhdysvaltain presidentin lähimpiä henkivartioita. Eräänä iltana tapahtuu kamalia, ja presidentin (Aaron Eckhart) vaimo kuolee liikenneottemuudessa. Syyllisiä ovat ainoastaan huonon tuurin ja sään yhdistelmä, mutta Banning päätyy kirjoituspöytähommiin.

Kun Valkoiseen taloon myöhemmin hyökätään, Banning ei voi vain istua paikallaan. Tai oikeastaan kyseessä on pikainen, tarkkaan suunniteltu sota, jossa yksi ja kymmenen ihmishenkeä ovat tasan yhtä arvottomia.

Banning rientää paikalle. Yhden miehen sota terroristeja vastaan ja demokratian puolesta alkaa.

Ohjaaja Antoine Fuqua tunnetaan katu-uskottavista ja realismiin pyrkivistä urbaanidraamoistaan, varsinkin Training Daystä (2001). Myös Olympos on valloitettu alkaa asiallisesti. Salaisen palvelun ja presidentin henkivartijoiden toimintaa kuvataan uskottavasti. Mutta kun hyökkäys Valkoiseen taloon alkaa, hypätään suuruudenhullun Hollywoodin elämysjunan matkaan. Silloin realismille on yhtä vähän käyttöä kuin ahvenella moukarille.

Tämä ei ole ongelma, ainoastaan tyylilajivalinta. Olisi kuitenkin elokuvalle hyväksi, mikäli se noudattaisi edes omaa logiikkaansa. Mukana on 3–4 umpityperää juonenkäännettä, jotka ovat mukana vain siksi, että elokuvaan saadaan enemmän jännittäviä ”läheltä piti” -hetkiä.

Väkivaltaa on valtavasti, mikä ei sekään ole sinällään ongelma. Jotta jännäri jännittäisi, roistojen pitää olla tarpeeksi pelottavia ja vakuuttavia. Nyt mennään kuitenkin liian monta kertaa silkan sadismin puolelle. Se ei ole enää jännittävää, vaan tuntuu nololta ja vastenmieliseltä. Toimintaa on kuitenkin taatusti tarpeeksi tyylilajin ystäviä tyydyttävää.

En oikein ymmärrä, miksi Yhdysvaltain presidentin hengen säästämiseksi ollaan valmiita tappamaan näin monta ihmistä. Hänhän on vain yksi ihminen, joka on korvattavissa. Toki hän on myös demokratian symboli, mutta joku hinta täytyy olla symbolillakin, eikä se näin kallis voi olla.

Sitä paitsi roistot olivat voittaneet ”ottelun” jo siinä vaiheessa, kun elokuvaa on kulunut vasta reilut 20 minuuttia. Tuho on niin perusteellinen ja Yhdysvaltoja on nöyryytetty niin totaalisesti, että mitkään sankariteot eivät sen jälkeen ole riittäviä.

Ohjaus: Antoine Fuqua. Päärooleissa: Gerard Butler, Aaron Eckhart. Tyylilaji: toimintajännäri. K16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.