Onneksi on vahinko

VAHINKO: Accident/Damage

Anna Ruth, kanadalaissyntyinen, nykyisin Jyväskylässä asuva kuvataiteilija, on tunnettu innovatiivisista produktioistaan taiteen esittämisen ja tuottamisen saralla.

Ruth on (yhdessä miehensä Juho Jäppisen kanssa) Äkkigallerioiden äiti, Laatikkomon luoja, House Gamesien hostess sekä Punaisen ja Mustan hevosen ohjastaja.

Näille projekteille yhteistä on taiteilijavetoisuus ja voittoa tavoittelematon periaate. Sama ideologinen epäitsekkyys on myös usein lähtökohtana Ruthin omassa tuotannossa. Maapallon hyvinvointi niin ihmiskunnan kuin eläin- ja kasvikunnan näkökulmasta on usein ollut hänen teostensa aiheena.

Keski-Suomen museon näyttelyssä Anna Ruth käsittelee muukalaisuutta vieraslajisena uhkana. Vaikka rinnastus maahanmuuttajan ja alkuperäiseen lajistoon kuulumattoman uudistulokkaan välillä tuntuu turhan ronskilta, voi siinä piillä myös totta ainakin muutoksen ja erilaisuuden pelon verran.

Anna Ruth on poiminut esimerkkinsä tienvarsien kukoistavasta lupiinista. Vaikka kukkaloisto onkin komeaa katsoa, se samalla tarkoittaa perinteisten lajien jäämistä voimakkaamman tulokkaan jalkoihin.

Toisaalta, jos ajattelee nykyistä tieverkostoa, autoistumista ja vaikkapa maanviljelyksen kehityksen vaikutuksia, ei voi välttyä kysymästä, kumpi on suurempi uhka perinteisille kasveille, tai miten perinteinen edes määritellään.

Näyttelyn teoksissa lupiini on sekä kohde että medium. Ruth on kuvannut kasvia usein eri menetelmin, mutta myös käyttänyt kasvia itseään teosten materiaalina.

Vaikka lupiini on luonnossa vahva värillisesti, se on tuotu esille valtaosin joko mustavalkoisena tai hentoina väreinä.

Sama herkkä hentous niin värillisesti kuin tilallisesti toistuu Anna Ruthin kollektiivisesti tuottamassa installaatiossa Jakarandapuu, jossa 760 pientä sinipunaisen sävyistä virkattua kukkaa leijuu ilmassa piirretyn runko- ja oksarakenteen edessä.

Jakaranda on eteläafrikkalainen vastine lupiinille. Sen olemassaolo on samalla lailla muukalaistettu ja kyseenalaistettu kuin lupiinin olemassaolo Suomessa, vaikka puu itse on ollut läsnä Etelä-Afrikassa jo neljän–viiden ihmissukupolven ajan.

Lupiinin, jakarandan ja jokaisen maahanmuuttajan puolesta täytyy toivoa, että käsitykset muukalaisuudesta, muutoksesta ja kehityksestä kampeutuvat pelosta poispäin. Pelosta ei voi syntyä tulevaisuutta mutta vahingosta voi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Juba Tuomolan uutuudessa kovaotteinen poliisi surmaa naisen ja tämän ihmissikarakastajan – se on raisu ele, sillä Tuomolan tunnetuin sarjakuva on naisen ja tämän sika-avomiehen elämästä kertova Viivi ja Wagner

Uudet nostimet ja pyörönäyttämö – kaupunginjohtaja esittää rahoitusta Jyväskylän kaupunginteatterin lavaremontille ensi vuodeksi

Kirja-arvio: Nuttu nurin, onni oikein –  On mukava lukea välillä lastenkirjaa, jossa ei kasvateta ketään

Levyarvio: Laadukasta tangotunnelmointia eri aikakausilta

Kirja-arvio: WTC:n terrori-iskut, Kummelin hokemat ja realityn tulo kasvattivat lapsista aikuisia

Näyttelyarvio: Saksin venukset – Hovimaalari Lucas Cranachin arvoituksellisia naiskuvia nähdään ensimmäistä kertaa yksityisnäyttelyssä Suomessa

Karhun ja korpin yhteispotretti toi Ville Heikkiselle Vuoden luontokuva -kilpailun voiton

Jyväskyläläinen Kaisa Huotari voitti Art of Basware -taidekilpailun

Teatteriarvio: Kulissit romahtavat klassikossa – Huoneteatterin Tarkastaja saapuu on viihdyttävä ja ajattelemaan herättävä monien tunnelmien sekoitus

Näitä jätkiä kirjat kiinnostavat: "Ne hahmot käy läpi samoja asioita kuin me" – nuoret halutaan lukemaan miljoonahankkeella

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.