Oopperan lakonuhka peruuntui

Kansallisoopperan henkilöstön lakonuhka peruuntui keskiviikkona, kun osapuolet hyväksyivät piirisovittelija Esa Lonkan aamupäivällä tekemän sovintoesityksen.

Muusikkojen liittoon kuuluvat oopperan työntekijät ja toimistohenkilökunta olivat uhanneet aloittaa iltapäivällä neljä päivää kestävän työnseisauksen, ellei heidän uusista työehdoistaan synny ratkaisua. Lakonuhka koski noin 300:aa työntekijää.

Lakko olisi estänyt neljän näytöksen esitykset. Keskiviikkoiltana oopperan esitysten vakuutettiin jatkuvan normaalisti.

Kaksivuotisen palkkaratkaisun yleiskorotukset ovat 8,4 prosenttia, minkä lisäksi sovitaan paikallisista- ja kehittämiseristä.

Kansallisoopperan pääjohtaja Päivi Kärkkäinen luonnehti sopimusta samanhintaiseksi kuin muut ratkaisut.

Eläkkeiden leikkaus nousi kiistelyn keskiöön

Kiistat koskivat palkankorotusten tason ohella erityisesti työaikajoustoja ja eläke-etujen leikkauksia. Niistä sovitaan nyt paikallisissa neuvotteluissa. Ooppera ilmoitti eläkemuutoksista pari viikkoa sitten.

Muusikkojen liiton puheenjohtajan Ahti Vänttisen mukaan työnantajaa edustavan Suomen teatterit ry:n esittämät eläke-etujen heikennykset ja työaikajoustot onnistuttiin torjumaan, mutta muutoin palkansaajapuoli ei saavuttanut tavoitteitaan. Hän sanoi liiton arvioineen, että tässä vaiheessa lakkoaseen käyttö ei välttämättä olisi purrut.

Sopimukset laadittiin nyt muusikoille, laulusolisteille, kuorolle, tanssijoille ja toimistotyöntekijöille.

Oopperan työehtosopimuksista on kiistelty jo aiemmin tänä vuonna. Näytäntöteknisten työntekijöiden uusista työehdoista syntyi sopu marraskuussa ylityökiellon jälkeen.Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.