Oopperasuhdesoppaa kaikilla mausteilla

Oy Taikahuilu Ab

Huoneteatterin kantaesitys Oy Taikahuilu Ab liittyy Mozartiin niin, että näytelmän teksti seurailee mestarisäveltäjän viimeisimmän oopperan juonta nykyaikaiseen yritysmaailmaan mukautettuna.

Jarmo Lintunen ja Kirsi Saurén pystyvät taivuttamaan oopperan henkilöt, juonenkäänteet ja asetelmat kiinnostavasti omaan käsikirjoitukseensa. Kotona kannattaa kyllä tutustua oopperankin librettoon ennen esitystä, niin näytelmästä saa paljon irti.

Käsikirjoitus on intertekstuaalinen: tekstissä vilahtelee sitaatteja iskelmistä, alkuperäisestä libretosta aina Niskavuoren Hetaan asti. Meidän maailmaamme teksti ruotii pohjateemoissaan kantaa ottavasti – ovathan esimerkiksi Taikahuilun suuret jumalat Isis ja Osiris nimetty Debitiksi ja Kreditiksi!

Ohjaus pyrkinee tavoittelemaan oopperan yleisilmettä: lähes sadunomaista buffa-esitystä, jossa liikutaan teatraalisuuden äärirajoilla. Käsiohjelma määrittelee esityksen farssiksi, mutta enemmänkin parodinen komedia tulee mieleen.

Vahvassa tyylittelyssä piilee esityksen sudenkuoppa: ironia on hukkua esillepanon koristeellisuuteen. Esittäjillä on täysi työ löytää rooliensa teemallinen ydin, koska energiaa kuuluu tyylilajin ylläpitämiseen.

Mozartin Taikahuilun musiikkia käytetään oivallisesti sidoskeinona näytelmän juonen ja libreton välillä. Kun muistat, miksi esimerkiksi oopperan Pamina kaipaa kuolemaa, ymmärrät aarian soidessa taustalla, miksi ekonomi Pamina (Jenna Simpanen) käyttäytyy nähtävällä tavalla.

Iiris Mäkinen tekee Irja Kuningattaresta ukkosmyrskyn vahvoin elein. Joonas Pylvinen tavoittaa Taminon naiiviuden riittävästi mutta tunteiden palossa kannattaisi roihuta säkenöivämmin, jos tavoite on olla intohimoisesti rakastunut.

Kari Elorannan Monostatos kilpailee koomisuudessa Esa Valkilan Papagenon kanssa – roolit ovat turhan samanilmeisiä. Koomisuus ei palvele Monostatosta yritysmaailman häikäilemättömänä pyrkyrinä parhaalla tavalla, Papagenoa ei muuten voisi kuvatakaan.

Lauri Laakson esittämään Sarastroon niin ikään ripustetaan tarpeettomasti komiikkaa, joka syö uskottavuutta firman karismaattisena toimitusjohtajana. Kaksi naista (Siru Kovala, Nina Hakkarainen) ovat selkeästi erilaisia omine motiiveineen.

Oy Taikahuilu Ab on kokonaisuutena jännä kokeilu kökön oopperalibreton sovittamisesta nykyaikaa kuvaavaksi komediaksi. Teksti toimii varsin hyvin ja oivaltavastikin, esitysmuoto ei ole samalla tavalla antoisa, mutta mukavaan katsomiskokemukseen riittävä kuitenkin.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Jarmo Lintunen, Kirsi Saurén. Lavastus: Tuula Railo, Jussi Niemelä. Puvut: Teija Kiiski. Valot: Mika Korhonen. Rooleissa: Esa Valkila, Lauri Laakso, Iiris Mäkinen, Siru Kovala, Joonas Pylvinen, Jenna Simpanen, Kari Eloranta, Nina Hakkarainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.