Operaatio Rescue Dawn

Werner Herzog ei ole maailman menestyneimpiä elokuvantekijöitä. Hän on myös yksi mielenkiintoisimmista ja persoonallisimmista. Elokuvamaailmassa liikkuvien urbaanitarinoiden määrässä Herzog pärjää Stanley Kubrickillekin. Dvd-uutuus Operaatio Rescue Dawn on Herzogin elokuvaksi yllättävän "normaali".

Pakkomielteet yhdistävät miehiä

Operaatio Rescue Dawn perustuu tositapahtumiin. Aihe on Herzogille entuudestaan tuttu. Hän on tehnyt samasta miehestä myös dokumentin kymmenkunta vuotta sitten. Pakkomielteiset miehet sekoamisen partaalla epätavallisissa tilanteissa ovat aina olleet Herzogille läheinen teema.

Saksalaissyntyinen amerikkalaislentäjä Dieter Dengler ( Christian Bale) ammutaan alas kesken salaisen sotilastehtävän Laosissa 1965. Mies joutuu sotavankileirille. Toiminnan miehenä hän aloittaa pakovalmistelut saman tien. Kyse on henkiinjäämisestä ja hulluuden partaalle yltävästä pakkomielteisyydestä.

Bale esittää ihan mitä vaan

Dieter Denglerin elämä selvästi kiehtoo Werner Herzogia. Dengler on hieman sekopää. Hänen seuraavaa liikettään on vaikea ennustaa. Christian Bale on roolissaan erinomainen. Miehen muuntautumiskyvyllä ei tunnu olevan mitään rajoja.

Denglerin tarina on kiehtova ja ehdottomasti elokuvan arvoinen. Herzog on uhrannut omaa hulluuttaan ja luovuuttaan tehdäkseen elokuvansa aiheelle kunniaa. Operaatio Rescue Dawn on vähintään yhtä paljon Denglerin elokuva kuin Herzogin. Lopputulos on ehdottomasti katsomisen arvoinen, mutta se jää harmittavan vähän vajaaksi arvosanasta kiitettävä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.