Orkestereita vaivaa soittajapula - apu löytyy usein ulkomailta

Osa orkestereista kärsii soittajapulasta. Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n mukaan monissa koesoitoissa on käynyt niin, että hakijoiden joukosta ei ole löytynyt riittävän päteviä ehdokkaita ja uudet muusikot ovat jääneet rekrytoimatta. Soittajat valitaan orkesteriin koesoiton perusteella.

Soittajapulaan saadaan yhä useammin helpotusta ulkomailta. Yhdistyksen hiljattain julkaisemasta vuosikertomuksesta ilmenee, että orkestereihin palkatuista päätoimisista muusikoista noin kahdeksan prosenttia on ulkomaalaisia. Ulkomaalaisten määrä soittajakunnassa on noussut pikkuhiljaa.

Kansainvälistyminen näkyy esimerkiksi Jyväskylässä, jossa kaupunginorkesterin soittajista reilu neljäsosa on ulkomaalaisia. Intendentti Lasse Allosen mukaan ulkomaalaiset tulevat Jyväskylään varta vasten. Kyse ei siis ole ilmiöstä, jossa töitä hakisivat Suomessa valmiiksi asuvat soittajat.

- Meillä on ranskalainen kapellimestari, joka tunnetaan Keski-Euroopassa. Se voi vaikuttaa Jyväskylän suosioon, Allonen uskoo.

Rekrytointivaikeudet ovat silti arkipäivää Jyväskylässäkin. Viime vuonna järjestettiin neljä koesoittoa, joista kahdessa ei valittu ketään ja kahdessa palkattiin ulkomaalainen muusikko.

Kutsumus vastaan palkka

Muusikkojen liiton näkemys on, että yksi soittajapulan syy on kehno palkkaus. Alimmillaan palkat pyörivät noin kahdessatuhannessa eurossa.

- Vaikka usein onkin kyse kutsumusammatista, palkat eivät houkuttele ammatinvalintaan, toteaa liiton puheenjohtaja Ahti Vänttinen.

Vänttisen mukaan Suomi on tunnettu tasokkaista orkestereistaan, mikä houkuttelee ulkomaalaisia. Toisaalta monelle heistä Suomi on vain kauttakulkumaa, jossa hankintaan meriitit ja edetään sen jälkeen kohti Euroopan parempaa ansiotasoa.

Toiminnanjohtaja Aila Sauramo Suomen Sinfoniaorkesterit ry:stä arvelee, että syytä pätevien soittajien pulaan voi etsiä koulutusjärjestelmästä aina alakoulujen musiikkikasvatuksesta Sibelius-Akatemiaan.

Sauramon mielestä suunnitelma yhdistää Sibelius-akatemia muihin taidekouluihin on vaarassa heikentää opetusta.

- Uhkana on, että yhdistymisen myötä yleiset oppiaineet lisääntyvät ja henkilökohtainen opetus vähenee, Sauramo sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Kaikki kasiluokkalaiset lähtevät taas liikkeelle kulttuurikohteisiin – Taidetestaajat-suurhankkeen viimeinen kausi alkaa

Kirja-arvio: Riemastuttavan nyrjähtänyt näkökulma jää puuttumaan uudessa Tatu ja Patu -kirjassa

Suomalaisen draaman asialla – suomalaissarjoilla on ominaislaatunsa, sanoo rahoituspäättäjä Liselott Forsman

Marjut Rautiainen ottaa tekstiilitöillään kantaa ympäristöasioihin – näyttely avautuu Säynätsalon kunnantalolla

Keuruun museon uudet vetäjät Soile Ollikainen ja Helena Kukkamo aloittivat työnsä elokuun alussa: "Haluamme tehdä yhteisöllistä museotyötä"

Jyväskylä Sinfonia konsertoi syyskauden aluksi Laukaassa

Elokuvat-arvio: Jarmusch jää kauas parhaistaan – zombi-komedia The Dead Don’t Die on raakileeksi jäänyt outo trippi

Elokuva-arvio: Morsian kokee kovia kauhukomediassa, joka ei ole hirmu hyvä

"Pukki iskee maalin, ei se anna armoa" – kuuntele jyväskyläläislähtöisen Mikko "Rock" Siltasen säveltämä uusi kannatuslaulu jalkapallomaajoukkue Huuhkajille täältä

Kirjoittaisinko omaelämäkerran? Vinkkejä saa torstaina Jyväskylän kaupunginkirjaston omakustanneillassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.