Outolintu-sarja: Kapinallinen 3D – Taistelu turhan puolesta

Arvio: 2/5

Suosittelen edellisen Outolintu-elokuvan näkemistä ennen jatko-osaa, sillä tarina jatkuu siitä, mihin viimeksi jäätiin, ilman selityksiä.

Edellisen elokuvan perusteella tiedämme, että sata vuotta sitten Chicagon raunioille luotiin eräänlainen kastijärjestelmä rauhan turvaamiseksi. Ihmiset jaettiin luonteenpiirteiden mukaan Vaatimattomiin, Uskaliaisiin, Rehteihin, Teräviin ja Sopuisiin. Ryhmää ei voi valita, vaan siihen määrätään. Valitusoikeutta ei ole.

Lisäksi on joukko ihmisiä, jotka eivät sovi mihinkään ryhmään. Heitä kutsutaan divergenteiksi ja systeemi pitää heitä vaarallisina. Tris (Shailene Woodley) on divergentti. Edellisessä elokuvassa hän menetti siksi vanhempansa.

Jatko-osassa Tris ja hänen rakastettunsa Neljä (Theo James) etsivät liittolaisia ja hakevat oikeudenmukaisuutta sekä kostoa. Terävien vallanhimoinen johtaja (Kate Winslet) on päättänyt tehdä divergenteistä selvää jälkeä. Siihen hän tarvitsee täydellisen divergentin.

Vaikka asiaa ei tietäisi, olisi helppo arvata, että Outolintu perustuu suosittuun kirjasarjaan. Harry Pottereiden menestys aloitti nuorille suunnattujen seikkailusarjojen buumin, johon kuuluu itsestään selvästi elokuva. Buumin edetessä ollaan käännytty fantasiasta scifiin ja mukaan on tullut enemmän vauhtia ja väkivaltaa.

Outolintu-sarja: Kapinallinen 3D on scifi-miljööseen sijoittuva toimintajännäri, jonka maailmasta on kitketty pois vanhat, läskit ja muuten vain rumat ihmiset. Mikäpä siinä, kunhan ihmettelen. Suurempi ongelma on toimintakohtausten keskinkertaisuus. Senkin vielä kestäisi, ellei niitä olisi niin valtavasti, ja ne kaikki muistuttavat toisiaan.

Tris ja Neljä eivät ole ruudinkeksijöitä, vaan aika epämiellyttäviä ihmisiä. Trisin atleettisia kykyjä pitää ihailla, mutta ihmisenä hän on itsesäälissä rypevä rasittava kuumakalle, jolla ei tunnu olevan kunnollista suunnitelmaa. Elokuvan typeryyksistä ja epäloogisuuksista voisi tehdä toisen yhtä pitkän elokuvan, joka vieläpä olisi alkuperäistä kiinnostavampi.

Loppuratkaisu kuitenkin tuntuu tyydyttävältä ja on jopa miellyttävä yllätys – jonkin aikaa. Järjetön ja täysin tyylitajuton viimeinen kohtaus vie voittajilta ja ”hyviksiltä” kaikki sympatiat. Tällaistenko ihmisten puolesta tosiaan piti jännittää kahden elokuvan verran? Oliko pakko alentua tarinan roiston tasolle?

Ohjaus: Robert Schwentke. Pääosissa: Shailene Woodley, Ansel Elgort, Theo James, Jai Courtney, Naomi Watts, Kate Winslet. Tyylilaji: science fiction. K12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.