Pörssimeklarin kujanjuoksu

Martin Scorsesen ohjaama ensi-iltaelokuva The Wolf of Wall Street pohjautuu newyorkilaisen pörssimeklarin Jordan Belfortin elämän tosiasiallisiin tapahtumiin. Käsikirjoituksen ovat tehneet Scorsese ja Boardwalk Empiren kirjoittaja Terence Winter. Elokuvassa tuota ”Wall Streetin sudeksi” kutsuttua Belfortia tulkitsee fantastisesti Leonardo DiCaprio.

Belfort nousi ryysyistä rikkauksiin varsin lyhyessä ajassa pumppaamalla tavallisten ihmisten vaivalla hankitut rahat itselleen. Oppinsa hän hankki 1980-luvun lopulla mentoriltaan Mark Hannalta, jota esittää mainiosti Matthew McConaughey.

Vuoden 1987 ”mustana maanantaina” pörssimarkkinat romahtavat kun Belfort on ensimmäistä päivää meklarina. Hän joutuu työttömäksi, mutta löytää pian paikkansa esikaupungin ”penniosakkeiden” myyjänä ja keksii saman tien keinot, joilla keskiluokkaiset asiakkaat saadaan hamuamaan lisää osakkeita. Tämä sama metodi laajentuu sen jälkeen rikkaiden ihmisten pariin ja rahaa alkaa tulvia sisään ovista ja ikkunoista.

Kerronnan lonkeroihin kuuluu Stratton Oakmont -firman perustaminen yhdessä Donnien (Jonah Hill) ja muutamien muiden kumppanusten kanssa. Tämä operaatio mahdollistaa myyntikonseptin laajentumisen ja kun joukkio aloittaa Steve Maddenin suunnittelemien naistenkenkien myynnin, ovat portit materialistiseen taivaaseen avoinna.

Jatkuva huumeiden ja muiden päihteiden käyttö on lisäksi arkipäivää, minkä keskellä Belfort keksii keinot rahojensa kuskaamiseen Sveitsin pankkiin. Samaan aikaan FBI-agentti Patrick Denham (Kyle Chandler) kiinnostuu hänen bisneksistään.

Scorsesen elokuva muistuttaa lähinnä jättimäistä show-esitystä, sillä sen maaninen energisyys tuntuu lähes ehtymättömältä. Osa-ansionsa tässä on Thelma Schoonmakerin tavattoman hienolla leikkauksella, jonka ansiosta kolmituntinen elokuva ei tunnu lainkaan pitkältä.

Kerronta on myös äärimmäisen humoristista ja Scorseselle ominainen vahva ironia huokuu lävitse kuvista ja äänistä. Ihmiskuvat ovat paikoin lähes psykoottisen intensiivisiä ja päähenkilöt liikkuvat kaiken aikaa syvällä moraalittomuuden ja loputtoman ahneuden valtakunnassa. Elokuvassa on suoria repliikkilainoja Scorsesen Casino ja Mafiaveljet -filmeistä.

Scorsese (Sudenpesä, Taksikuski, Kuin raivo härkä, Koomikoiden kuningas, New York, New York, Cape Fear, The Departed, Hugo) tunkeutuu teoksellaan amerikkalaisen kulutushysterian peruselementteihin ja luo kuin vaistovaraisesti tiheää ja tiukkaa, paikoin lähes ylikuumentunutta kerronnallista vuoropuhelua.

The Wolf of Wall Street on ajankohtaisuudessaan tarkka ja kova kuvaus rahan teon armottomasta, banaalista maailmasta, jossa itsetuhon ja ristiriitojen täyttämät harhaisen todellisuuden elementit ovat arkipäivää ja näyttäytyvät Scorsesen käsittelyssä kuin alituisille räjähdyksille alttiina toiveunena.

Ohjaus: Marrtin Scorsese. Rooleissa: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Jon Favreau, Kyle Chandler. Tyylilaji: draama, elämäkerta, rikos. K16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Juba Tuomolan uutuudessa kovaotteinen poliisi surmaa naisen ja tämän ihmissikarakastajan – se on raisu ele, sillä Tuomolan tunnetuin sarjakuva on naisen ja tämän sika-avomiehen elämästä kertova Viivi ja Wagner

Uudet nostimet ja pyörönäyttämö – kaupunginjohtaja esittää rahoitusta Jyväskylän kaupunginteatterin lavaremontille ensi vuodeksi

Kirja-arvio: Nuttu nurin, onni oikein –  On mukava lukea välillä lastenkirjaa, jossa ei kasvateta ketään

Levyarvio: Laadukasta tangotunnelmointia eri aikakausilta

Kirja-arvio: WTC:n terrori-iskut, Kummelin hokemat ja realityn tulo kasvattivat lapsista aikuisia

Näyttelyarvio: Saksin venukset – Hovimaalari Lucas Cranachin arvoituksellisia naiskuvia nähdään ensimmäistä kertaa yksityisnäyttelyssä Suomessa

Karhun ja korpin yhteispotretti toi Ville Heikkiselle Vuoden luontokuva -kilpailun voiton

Jyväskyläläinen Kaisa Huotari voitti Art of Basware -taidekilpailun

Teatteriarvio: Kulissit romahtavat klassikossa – Huoneteatterin Tarkastaja saapuu on viihdyttävä ja ajattelemaan herättävä monien tunnelmien sekoitus

Näitä jätkiä kirjat kiinnostavat: "Ne hahmot käy läpi samoja asioita kuin me" – nuoret halutaan lukemaan miljoonahankkeella

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.