Pēteris Vasks - Plainscapes Latvian Radio Choir, Sigvards Kļava

Latvian radion kuoron kanssa yli 20 levyä tehnyt Sigvards Kļava, kuoron pääkapellimestari ja taiteellinen johtaja saa säädellä huippulaadukasta instrumenttia. Siitä vakuuttaa Pēteris Vasksin seka- ja naiskuoromusiikkia sisältävä tuore cd.

Riian Pyhän Johanneksen kirkossa toukokuussa 2011 taltioidut teokset ovat kolmelta vuosikymmeneltä ja laulajille haastavuusaste on melkoinen. Toteutus on viimeistä piirtoa myöten huoliteltu, lopputulos ei ole silti lainkaan kliininen.

Pohjoismainen suora ääni-ihanne yhdistyneenä tarkkaan sävelpuhtauteen, äänenmuodostukseen ja oivaan balanssiin tuottaa ehkä parhaan koskaan kuulemani kuorosoinnin.

Kokonaisuus on kiehtova, rikkaasti äänimaisemallinen. Vaikka latviaksi lauletaan, tunnelmat välittyvät taidokkaista tulkinnoista. Vasks rakastaa kotimaansa luontoa ja se kuuluu. Levyn nimiteos, kuoron, viulun ja sellon sanaton maisemakuvaus tihkuu nostalgiaa.

Perinteisimmillään Vasksin kuoroinstrumentin käyttö rinnastuu Kuulan, Madetojan tai Palmgrenin kuoroimpressioihin, myös Tormis, Kostiainen ja moderneimmillaan Saariaho tuntuvat sukulaissieluilta.

Helvi Kangas

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.