P.S. I Love You

P.S. RAKASTAN SINUA

(P.S. I LOVE YOU)

Kolmikymppiset Holly ( Hilary Swank) ja Gerry ( Gerard Butler) ovat olleet naimisissa jo kauan. Silti Hollystä tuntuu, ettei heidän elämänsä ole vielä alkanut kunnolla. Sitten Gerry kuolee yllättäen.

Holly vajoaa yksinäisyyteen ja itsesääliin, kunnes saa kirjeen Gerryltä. Hieman outoa, mutta se ei Hollyä ja tämän läheisiä näytä kauheasti kummastuttavan. Kirjeitä alkaa tulla säännöllisesti, ja niiden avulla Gerry auttaa Hollya löytämään elämänilonsa uudestaan.

P.S. Rakastan sinua on hyvin lämminhenkinen ja leppoisa elokuva. Se pohjautuu nuoren irlantilaiskirjailijan Cecilia Ahernin samannimiseen vuonna 2004 ilmestyneeseen esikoisromaaniin.

Gerryn ja tämän suvun iloluontoinen irlantilaisuus sävyttääkin koko tarinaa. Perhekeskeisen elämän keskipisteenä on Hollyn äidin ( Kathy Bates) pitämä irkkupubi. Kaikki vetävät yhtä köyttä ja suruun otetaan ilolientä.

Elokuva kuvaa Hollyn yrityksiä päästä elämässään eteenpäin. Helppoa se ei ole, sillä kaikki ympärillä muistuttaa Gerrystä. Hollyn parhaiden ystäviensä ( Lisa Kudrow ja Gina Gershon) kanssa tekemä matka Irlantiin, heidän suhteensa alkulähteille, muodostuu käänteentekeväksi.

Sympaattisuus on harvoin negatiivinen asia, mutta tähän elokuvaan sitä on annosteltu vähän liian suurella kädellä. Ihmiset ovat suorastaan yliempaattisia. Olkapäätä tarjoava Harry Connick jr. vie imelyyden huippuunsa. Monessa tilanteessa Hollyn olettaisi repivän pelihousunsa, mutta aina hän jaksaa hillitä itsensä.

Vieläkin enemmän hiertävät näyttelijävalinnat. Swank on liian särmikäs tällaisen romanttisen voivottelijan rooliin. Ruutumekoissaan ja korkokengissään hän näyttää Audrey Hepburnin huonolta imitaatiolta.

Hollyn kaipuun hurmaavaa Gerryä kohtaan ymmärtää oikein hyvin, mutta Butler ja Swank eivät sovi yhteen. Lisäksi Kudrow on harvinaisen epähauska ja Gershon suorastaan kankea.

Yleisinhimillisiä teemoja luotaava pikkuelokuva sortuu moniin kliseisiin. Henkilökuvaukseen on haettu persoonallista otetta erityisesti Hollyn osalta, mutta tämän taiteellisuus ei vaikuta aidolta. Hollyn yritys hukuttaa surunsa vanhoihin Hollywood-elokuviin ja roskaruokaan on romanttisten elokuvien vakioaineistoa. Äiti-tytär-suhdekin kulkee tuttuja latuja.

P.S. Rakastan sinua muistuttaa venytettyä televisiosarjaa. Tarinan, joka parin tunnin jälkeen toteaa, että elämä jatkuu, olisi voinut kertoa lyhyemminkin. Puutteistaan huolimatta elokuvasta jää pääasiassa hyvä mieli.

KAISA HILTUNEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.