PARADISE OSKAR - Sunday Songs

PARADISE OSKAR

Sunday Songs

Warner
Vielä vähän aikaa sitten Paradise Oskar, oikealta nimeltään Axel Ehnström, oli tuntematon nuori lauluntekijä, joka soitteli kitaraa vanhempiensa kellarissa. Tänään Paradise Oskar, 20, kisaa Saksan Düsseldorfissa Euroviisufinaalissa, jonne hän jyräsi itsensä viime tiistain semifinaalista.

Sunday Songs jatkaa Da Da Dam -euroviisukappaleen linjoilla. Levy tuntuu ensi kuulemalta leppoisalta fiilistelyltä. Nimensä mukaisesti sunnuntailauluilta. Mutta kun niihin perehtyy tarkemmin, syvyyttäkin löytyy. Ja toisaalta mitä vikaa sunnuntailauluissa edes olisi; sunnuntaihan on mainio päivä.

Sunday Songs on tempoltaankin varsin leppoisa folk-pop levy. Tunnelma vie kuulijaa 1960-luvulle. Sovitukset nojaavat akustiseen kitarointiin. Suomenruotsalainen, Pop&Jazz konservatoriossa musiikkia opiskeleva Ehnström on tehnyt itse kaikki kappaleet. Tuotannosta vastaa Leri Leskinen. Sovitukset tukevat, myötäilevät ja täydentävät laulujen tunnelmaa. Näin on hyvä.

Melodisuutta on riittävästi. Paikoitellen melodioissa on mainiolla tavalla lastenlauluille ominaista lallatustunnelmaa. Useissa kappaleissa näppärä c-osa on varmistamassa, ettei mahdollista monotonisuuden tuntua synny. Paradise Oskar on taitava äänenkäyttäjä, joka ilmentää tulkinnassaan hyvin laulujen henkeä.

Päätösraita The Invisible Ones on tempoltaan muuta materiaalia menevämpi ja tuo mukavan loppunosteen. Oma kysymyksensä on se, olisiko levylle tarvittu enemmän reipastempoista materiaalia. Todennäköisesti Sunday Songs on parhaimmillaan juuri nykyisellään, harmonisena kokonaisuutena.

Levyn tekstimaailma on rikas. Elämän havainnoinnissa on nuoren tai nuorenmielisen herkkyyttä. Rakkauttakin pohditaan, mutta mukana on runsaasti myös muuta tarinaa ja filosofointia. Selkein manifesti löytyy Da Da Damista, joka haastaa ympäristövastuuseen. Lauluissa ei ole paatosta, mutta paikoitellen optimistisia, elämänuskoisia kannustuksen sanoja.

Sanoituksiin syvyyttä tuovat erityisesti kaksi loppupuolen raitaa. Miss Nobody -kappaleessa ollaan rikki petollisen tyttöystävän takia. Dear Mother kertoo pojan tunnoista, kun äiti on vakavasti sairaana.

Sunday Songs on ennen kaikkea aidon ja luonnollisen tuntuinen albumi. Paradise Oskarilla ei ole vielä paljon kilometrejä takana. Ehkä juuri tämä tuo otteeseen välittömyyttä ja vahvan läsnäolon tunnun. Tai sitten se vain on synnynnäistä, eikä katso kilometrien määrään. Joka tapauksessa tässä läsnäolossa on levyn suurin vahvuus.