PMMP, Modernistit – Jyväskylän Tanssisali Lutako

Jyväskylän Tanssisali Lutakossa 12.1.2013. Lauantai-ilta Tanssisali Lutakossa alkoi ennakkotiedoille uskollisesti kymmeneltä, kun lämmittelijänä toimineet Modernistit soittivat hiljalleen kasvavalle yleisömäärälle riskitöntä mutta yritteliästä suomirockiaan.

Vaikka helsinkiläisbändin esiintyminen oli sinällään moitteetonta, vaatimattomista suosionosoituksista päätellen matkaa pääesiintyjäksi Modernisteilla kuitenkin vielä on.

Lähestyttäessä pääesiintyjän aloitusta tunnelma sähköistyi, ja loppuunmyyty tanssisali täyttyi ikäjakaumaltaan laajasta naisvoittoisesta kuulijakunnasta.

Eeppisen syntetisaattori-intron myötä lavan haltuun ottanut PMMP-viisikko nostatti välittömästi salin energian kattoon varmoin ottein. Pian kuultu Matkalaulu sai yleisön laulamaan mukana lähes samalla volyymilla bändin kanssa.

Pääsääntöisesti yhtyeen tuoreempaan materiaaliin painottunut settilista vaikutti kuulijoiden kannalta läheiseltä ja tutulta. Esiintymisen intensiteetti ei juuri laskenut, vaikka tempoiltaan ja tunnelmiltaan rauhallisempia tulkintoja olikin sijoitettuna energisempien kappaleiden lomaan.

PMMP:n kasvoina tunnetut Paula Vesala ja Mira Luoti ovat yli kymmenvuotisella urallaan kehittyneet ehdottomasti kotimaisen rock-musiikin valovoimaisimmiksi esiintyjiksi, mutta kappaleiden kypsemmistä teemoista huolimatta turhasta kalkkeutumisesta heitä ei ole syytä parjata.

Kaksikon väkevä fyysinen olemus lavalla on kuitenkin saanut riehumisen rinnalle myös jotain joogamaisen itsetietoista liikehdintää.

Yhtyeen levyiltä tuttu rikas äänimaailma muodostui keikalla taustanauhojen avustuksella, mutta soitto ei missään vaiheessa vaikuttanut kaavamaiselta.

Kappaleissa vuorottelivat niin runsaampi kuin riisutumpikin ilmaisu, ääriesimerkkeinä miltei yhdeltä pitkältä rumpusoololta kuulostanut Matoja ja illan päätteeksi pelkästään akustisella kitaralla säestetty Pikkuveli.

Keikasta päällimmäiseksi jäänyt tuntuma oli voimauttava ja energinen, mutta aiempaa määrätietoisemmalla tavalla.

Puolitoistatuntisen esityksensä aikana PMMP ei pettänyt yleisönsä odotuksia, mutta välillä esiintyminen tuntui jopa aavistuksen pakahduttavalta omassa suvereniteetissaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.