PUU (THE TREE)

PUU (THE TREE)

Julie Bertucellin ohjaamassa, ranskalais-australialaisena yhteistuotantona toteutetussa elokuvassa Puu Lars von Trierin Antikristus-elokuvasta tuttu Charlotte Gainsbourg esittää Dawnia, neljän lapsen äitiä, joka joutuu keskelle tragediaa, kun hänen miehensä Peter ( Aiden Young) kuolee äkillisesti. Perhe on aiemmin elänyt jo pitkään suuressa talossa Australian luonnon ja mahtavien maisemien keskellä.

Syvästi järkyttynyt Dawn jättää talon hoidon lapsilleen. Heistä kahdeksanvuotias Simone ( Morgana Davies) on vakuuttunut siitä, että isän henki elää taloa ympäröivässä jättiläispuussa ja kertoo tästä äidilleen. Kyse on heidän salaisuudestaan. He alkavat puhua puulle helpottaen näin menetyksen tuskaansa.

Dawn palaa hiljalleen elämään, löytää työpaikan ja uuden rakkauden Georgen ( Martin Csokas). Samalla puu tulee yhä tungettelevammaksi, sillä sen juuret uhkaavat jo talon perustuksia ja yhdessä vaiheessa Simone kieltäytyy tulemasta alas puusta.

Judy Pascoen romaaniin pohjautuva elokuva on Bertucellin toinen ohjaustyö. Jättimäisen puun merkitys on sekä kerronnan osana että ihmisten henkisenä tukena suuri. Puu puhuu luonnon ja ihmisen yhteyden tärkeydestä, asiasta, jota on syytä vaalia ja hoitaa. Puu antaa lohdutusta ja mahdollisuuden kommunikaatioon huolimatta menetyksestä. Erityisesti lapselle tällainen henkisen mielikuvituksen voima on tärkeää ja toivoa luovaa, tuntuu elokuva meille sanovan.

Lopputulos on yksityiskohtiensa osalta tarkkaa, mutta paikoin myös turhan venytettyä kerrontaa. Australian maaseudun unenomaiset maisemat ovat taltioituneet teokseen. Lapsinäyttelijät Morgana Daviesin johdolla ovat hyviä, ja Charlotte Gainsbourgin näyttelijäntyössä on ilmaisuvoimaa.

Puun tyttären ja edesmenneen isän suhteen kuvauksessa on samanlaisuutta Klaus Härön erinomaisen Näkymätön Elina (2002) -teoksen kanssa. Härön elokuva on tosin tässä suhteessa ehdottomasti puhuttelevampi, eikä vähiten 10-vuotiasta Elinaa tulkitsevan Natalie Minnevikin vaikuttavan roolityön ansiosta.

JARMO VALKOLA

Ohjaus: Julie Bertucelli. Rooleissa: Charlotte Gainsbourg, Morgana Davies, Marton Csokas. Tyylilaji: draama. (K 11).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.