Paavo Westerbergin valkokangaselokuvassa kietoutuvat kolmiodraama ja musiikki

Viulisti-elokuvan rooleissa nähdään muun muassa Matleena Kuusniemi, Olavi Uusivirta, Samuli Edelmann ja Kim Bodnia.

Viulisti on elokuva huippumuusikosta, joka menettää kykynsä soittaa. Matleena Kuusniemen näyttelemä Karin alkaa myllerrysten keskellä tuntea vetoa oppilaaseensa, jota esittää Olavi Uusivirta. Karinin miehen roolissa nähdään Samuli Edelmann.

Paavo Westerbergin ohjaamaa ja yhdessä Emmi Pesosen kanssa kirjoittamaa Viulistia olisi tylsää kutsua vain kolmiodraamaksi. Soittaminen ja musiikki ovat kertomuksen ydin.

– Tarina voisi silti sijoittua urheilun maailmaan tai minne vain, missä ihmiset tavoittelevat jotain valtavalla keskittymisellä, Westerberg pohtii.

Elokuvaa konsultoi alttoviulisti Teemu Kupiainen. Hänen maailmankuvansa avasi Westerbergille päähenkilön ongelmaa.

– Kupiainen soittaa yhä useita tunteja päivässä, vaikka hänen ei tarvitsisi. Hän sanoo sen olevan kuin hengittämistä, ohjaaja kuvailee.

– Soittamisesta tulee osa elämää, viulusta käsien jatke.

Karin punnitsee, kuinka paljon uhraa soittamisen vuoksi. Varsinaisia teemoja ovat kunnianhimo ja yksinäisyys, johon se johtaa. Uramaailmaa edustaa tarinassa tanskalaisen Silta-sarjasta tutun Kim Bodnian näyttelemä kapellimestari.

 

Kenestäkään ei ole kirjoitettu pahista

 

Viulisti on harvinaista suomalaiselokuvaa, aikuisille tehty psykologisesti realistinen draama. Tarina tuntuu ymmärtävän kaikkia hahmoja ja heidän motiivejaan, eikä kenestäkään ole kirjoitettu pahista.

– Pidän itse elokuvista, joista jää asioita mieleen vaivaamaan, Westerberg sanoo.

– Kiinnostavinta draamaa on sellainen, johon voi sijoittaa itsensä ja työstää näin jotain itsessä olevaa keskeneräisyyttä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.