Paha äitipuoli ja moottorisahakasvatus vievät minuuden jäljille

TEATTERI

JYVÄSKYLÄN TYÖVÄENTEATTERI

Hannu ja Kerttu

Ensi-ilta 4.8.2010

Jussi Helmisen kirjoittamassa ja sovittamassa, Janne Lahtian ohjaamassa Hannun ja Kertun klassisessa tarinassa paha äitipuoli edustaa demonisia voimia, joka rikkoo luonnonläheisen elämän, nauriiseen ja porkkanaan perustuvan perhe-idyllin.

Äitipuolen ( Emma Hytönen) mustasukkaisuus nakertaa Hannun ( Juha Suuronen) ja Kertun ( Laura Sröm) mielikuvitusrikasta lapsuutta. Äitipuoli haluaa karkoittaa lapset metsään ja ukko ( Kauko Järvinen) on koko ajan tossun alla. Kunnes hänkin vihdoin, Luojan kiitos, ryhdistäytyy.

Alussa paha äitipuoli heiluu uhkaavasti moottorisahan kanssa ja aikoo panna kaiken pirstaleiksi. Jos saha olisi ollut vielä käynnissä, olisi vaikutelma ollut huomattavasti karmaisevampi. Alkaa matka metsän siimekseen, jossa Hannu ja Kerttu kohtaavat erilaisia satuolentoja.

Lahtia saa nuoren esiintyjäjoukon laulamaan ja elehtimään sympaattisesti, mutta turhan varovaisesti. Energiaa virtaa kohtauksiin niukanlaisesti, vaikka näyttämön haltuunoton kykyjä olisi useammallakin esiintyjällä.

Kulissi-teatterin esityksissä tätä energisyyttä on aina ollut huomattavasti enemmän. Soolo nostetaan framille selkeämmin suhteessa taustalaulajiin. Näin pitäisi olla myös Ainolan esityksessä. Kukko-Makkosen ( Taru Mäkinen) esiintulossa on rempseyttä, jota kaivattaisiiin esitykseen muutenkin. Laura Ström Kerttuna laulaa aistikkaasti.

Hannu ja Kerttu -näytelmässä on selkeä teema. Pyri olemaan oma itsesi, äläkä feikkaa. Teeskentely on myrkkyä, joka tuhoaa aitoa olemista. Arkipäivän rohkeus sisältää vähässä paljon.

Käsikirjoitus Jussi Helminen. Ohjaus Janne Lahtia. Musiikki M.A. Numminen. Puvustus Raisa Pylkkö. Rooleissa mm. Laura Sröm, Juha Suuronen, Karoliina Tikka, Ilona Huuskonen, Emma Hytönen, Kauko Järvinen, Taru Mäkinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.