Pain & Gain

Tositapahtumia lähtökohtana käyttävä Michael Bayn Pain & Gain on häkellyttävä kuvaus siitä mihin amerikkalaisen unelman tavoittelu typerimmillään voi johtaa.

1990-luvun Miamissa lihaksiaan rakastava kuntosalivalmentaja Daniel Lugo (Mark Wahlberg) saa tarpeekseen, kun palkka ei riitä hänen tavoittelemaansa elämäntyyliin. Lugo käy hakemassa nostetta itsetunnolleen gurulta, jonka mukaan kaikki on mahdollista, jos vain haluaa.

Kun salille sitten astelee rikkauksillaan rehentelevä hintelä juutalainen Tony Kershaw (Tony Shalhoub), niin Lugoa ärsyttää. Lihaksikkaampana hän mielestään ansaitsisi nuo rahat paremmin, joten hän päättää napata Kershaw’n omaisuuden.

Vaikka Lugo on tyhmä kuin saapas, on hänen helppo houkutella mukaan steroidipöllyssä treenaileva kaverinsa Adrian Doorbal (Anthony Mackie). Vankilassa Jeesuksen löytänyt Paul Doyle (Dwayne Johnson) ei hänkään jaksa kauaa vastustaa mainiota ideaa.

Lugo kehittelee kidnappaussuunnitelman näkemiensä elokuvien pohjalta, mutta todellisuudessa kaikki ei ole niin yksinkertaista.

Vaikka tapahtumia on väritetty reilusti, on selvää, että muskelimiesten projektissa tiivistyi uskomaton määrä tyhmyyttä. Jokaisella päähenkilöllä on oma kertojaääni, joka valottaa heidän ei niin kirkasta ajatusmaailmaansa.

Raakuuksia esitetään toistuvasti koomisessa valossa. Tekoja ja niiden tekijöitä ei sentään ihailla, vaan niille nauretaan parodian hengessä. Yhä julmempia piirteitä saavaa sähläystä katsoessa mieleen tulee Coenin veljesten synkeät komediat, kuten Fargo.

Nallekarhumainen Wahlberg sopii täydellisesti rooliinsa ja ensi kertaa Dwayne Johnsonkin näyttelee ihan oikeasti.

Sisällöttömistä toimintaelokuvistaan (Bad Boys I–II, Pearl Harbor, Transformers) tunnetun Bayn uusin rymistely synnyttää silti vaivautuneen tunnelman. Kannattiko tapauksesta tehdä elokuva, sillä juuri siitä Lugon ja kumppaneiden voisi kuvitella innostuvan. Sekö oli tämän idiotismilla ratsastavan teoksen tarkoitus?

Ohjaus: Michael Bay. Pääosissa: Mark Wahlberg, Dwayne Johnson, Anthony Mackie, Ed Harris ja Tony Shalhoub. Lajityyppi: toiminta, komedia (K16).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.