Painstained - Entwine

ENTWINE Painstained Spinefarm Records

Metallin sävyistä rockia soittava Entwine alkaa pikku hiljaa kuulua kotimaisen raskaan musiikin veteraanidivisioonaan. Vuonna 1995 perustettu yhtye sai sen oikean vaihteen silmään vasta vuoden 2001 levyllä Gone, jossa lauluvastuun otti Mika Tauriainen.

Eräänlainen taiteellinen kliimaksi koettiin seuraavana vuonna julkaistulla Time of Despair -albumilla, jolla eräällä tapaa täydellistyi Entwinen HIM kohtaa Lacuna Coilin -konsepti. Yhtyeen syntikkavetoinen kevytmetalli flirttaili rockin rajapinnalla, luoden sekä jylhää äänimaisemaa että introverttia herkkyyttä.

Sittemmin meno on käynyt tummemmaksi ja rujommaksi. Käännekohtana voidaan pitää vuotta 2006, jolloin Entwinen pitkäaikainen kosketinsoittaja Riitta Heikkonen sanoi adjöö henkilökohtaisiin syihin vedoten. Bändin mukaan häntä ei korvata vakituisella jäsenellä.

Tässä onkin se olennaisin syy, miksi Entwinen kuudes albumi Painstained on kovin kitaravetoinen. Toki kiekolta löytyy synamattoa silloin kun fiilis on kohdallaan, mutta melodian kuljetuksessa päävastuu on nyt kiistatta Tom Mikkolan ja Jaani Kähkösen kuusikielisillä.

Painstainedin on tuottanut Hiili Hiilesmaa, joka muistetaan mm. Sentencedin hovituottajana. Hiilesmaan tehtävänä on ollut levy-yhtiön mukaan tuoda lisää särmikkyyttä.

Siksi onkin hienoa todeta, että Entwinen soundi ei ole kadonnut mihinkään. Meno jatkuu edelleen melodisen soljuvana, olkoonkin että esimerkiksi kappaleessa Hollow yllytään Entwine-mittapuulla jo melkoiseen jynkytykseen.

Tauriaisen laulu on kovassa tikissä. Etenkin pearl jam-maisessa rockfiilistelyssä Lost in My Denialissa hän pääsee ottamaan tilan haltuun.

Kosketinsoittaja Heikkosen siirryttyä takavasemmalle olisi ehkä odottanut hieman näyttävämpää pesäeron repäisyä menneeseen, mutta toisaalta, niin sanotussa paradise lostien tekemisessäkin on omat riskinsä.

Painstained on positiivisessa mielessä keskinkertainen levy. Kiekko ei pääse yllättämään, mutta säilyttää laadukkaan tekemisen rutiinin alusta loppuun ja kompastuu siellä täällä jopa satunnaisiin neronleimausten kokkareisiin.

PETJA SAVOILA

Uusimmat

Kulttuuri

Elokuva-arvio: Kriitikon sydäntä särkee: jatko-osa ei yllä kulttielokuvaksi nousseen Iron Skyn tasolle

"Että katsoja poistuu salista kosketettuna, sellainen naiivi unelma mulla on", sanoo Jarno Kuosa – hänen ohjaamansa Sydänmaa on kaupunginteatterin kevään päätuotanto

Taiteen ja tieteen tukija Keski-Suomen kulttuurirahasto tukee ensimmäistä kertaa pelialaa sekä taidetta hoitolaitoksiin – apurahoja jaetaan tänä vuonna 620 000 euroa

Suomalainen suursarja esittää ihmiskunnan kohtalonkysymyksiä – pääosissa Pohjoismaiden suurimpia tähtiä

Taidekeskus Salmela juhlii kesällä 30-vuotisuuttaan – mukana muun muassa Rafael Wardi, Samuli Alonen ja Juhani Saksa

Jyrockin esiintyjistä yli puolet naisia – indiemusiikin festivaalia vietetään Ilokivessä

Suru ja taikuus pokkasivat Suomen Nuorisokirjailijoiden palkinnot

Teatteriarvio: Jyväskylän Nykyteatteriyhdistyksen robottinäytelmän nostattamat ajatukset ovat polttavia ja perustavanlaatuisia, eikä niitä voi kytkeä pois päältä

Jyväskylän kaupunginteatteri esittelee kevätkauttaan yleisötapahtumassa tiistaina

Jaakko Kuusisto sävelsi Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-voittaja-romaanista oopperan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.