Panu Rajala – Lavatähti ja kirjamies

Mitä saadaan, kun laitetaan yhteen iskelmämusiikin ikoni ja hieman pölyttynyt mutta ilmeisen viriili kirjallisuudentutkija? Salamarakastuminen ja avioliitto, joka kariutui ilmeiseen mahdottomuuteensa. Erilaisuus voi olla rikkaus mutta tässä tapauksessa kuitenkin taakka.

Kirjallisuudentutkija ja kirjailija Panu Rajala, 67, on kirjoittanut kirjan suhteestaan koko kansan rakastamaan laulajaan Katri Helenaan.

Luvassa on jälleen mediamylläkkä, jollainen seurasi myös silloin kun kaksi leskeä löysi yhteisen sävelen. Myös ero revittiin aikanaan mediassa ruumiinavauksen asteelle, halusivatpa kohdehenkilöt sitä tai eivät.

Katri Helena on pitänyt tiukasti huolta julkisuuskuvastaan, eikä ole halunnut koskaan paljastaa sisimpiä tuntojaan tai perhettään laajasti. Vain rakastetun puolison Timo Kalaojan kuolemasta hän on puhunut taajaan.

Panu Rajala on puolestaan kertonut kirjoissaan yksityiskohtaisesti naissuhteistaan ja myös edesmenneestä puolisostaan Elina Ylivakerista seksikuvauksia myöten.

Mitään erityisen hurjaa ja yksityiskohtaista Rajala ei kuitenkaan Katri Helenasta paljasta, vaikka Rajalan tuntien niinkin olisi voinut käydä. Parin intiimeihin hetkiin Rajala viittaa vain muutaman kerran melko ylimalkaisesti: pujahdetaan vesisänkyyn tähtien loisteessa, ilakoidaan nakuna kreikkalaisella rannalla, vetäydytään rakastuneina pariisilaiseen hotellihuoneeseen.

Katrin puhtoinen sinivalkoisuus ja hillitty käytös pysyy, joitakin raivareita lukuunottamatta.

Yksi rajuimmista tapahtuu Ylä-Savossa, jossa paikallinen kirjamies Kelperi, ”verraton yläsavolainen kertoja ja kansanhumoristi” eli iisalmelainen kirjailija Aarno Kellberg selostaa parille liiankin perusteellisesti kirjailija Juhani Ahon elämää ja vaiheita helteisenä kesäpäivänä. Lavatähdeltä palaa lopullisesi pinna. Kirjalliset piirit eivät häntä ole Rajalan mukaan koskaan kiinnostaneet.

Rajala hallitsee onnekseen itseironian, joten lukijalle on luvassa muutamat makoisat naurut lähinnä kirjoittajan itsensä kuvailusta. Hämmentävä tunne nousee siitä, että Rajala kirjoittaa itsestään kolmannessa persoonassa. Ikään kuin kirja esittäisi Panu Rajalaa näytelmän henkilönä. Herää kysymys kuka ja millainen on oikea Panu Rajala?

Katri Helena näyttäytyy aitona, iloisena ja säteilevänä, mutta hiukan tiukkapipoisena naisena, jota Rajala kyllä arvostaa ja ihailee, mutta myös kritisoi. Rivien välistä pilkistelee Kirjamiehen piikittelyä Lavatähteä kohtaan. Onko mukana kateutta, kun on toinen on ehdoton tähti?

Koko suhteen alku näyttäytyy kummallisena aikuisten teiniromanssina, jossa päättömästi syöksytään suhteeseen, molemmin puolin rakastutaan rakastumiseen.

Rakkaus syttyi, kun Rajala lähetti Katri Helenalle kirjeen tämän televisioesiintymisen jälkeen ja ehdotti tapaamista. Kihloihin mentiin muutaman viikon tuntemisen jälkeen vuonna 1993 ja avioliitto solmittiin kesällä 1997. Avioliitto päättyi vuonna 2004.

Erikoisen mausteensa tuo kirjan esittämä Katri Helenan usko taivaallisiin voimiin, siihen, että edesmennyt aviomies Timppa ohjaa hänen elämäänsä ja lähettää viestejä ja ohjeita.

Myös Rajalan rakastettu edesmennyt puoliso Elina Ylivakeri esiintyy Enkelinä, jolta Rajalan toivoo vastausta ja opastusta, mutta mitään ei kuulu. Henkimaailma ei tälle miehelle aukene.

Katri Helenan aikana Rajala kirjoitti Elinasta kirjan, joka sai nimekseen Enkeli tulessa.

Parin tarina etenee kronologisesti alun hurmasta ilmeiseen loppuun. Kirjamiehellä on jo pitkin matkaa aavistuksia, että suhdetta pitäisi jarruttaa, ottaa aikalisä, mutta nyt mennään. Onnenhetkiäkin Rajala raportoi.

Rajala on sujuvakynäinen kirjoittaja. Juohevasti etenevässä tarinassa lukija saa hiukan kurkistella julkisuuden henkilöiden elämään. Paljon on ehkä viisaasti jätetty kirjasta pois. Molemmilla on kolme lasta, jotka loistavat sivuilla poissaolollaan.

Uusperheen arjen kuvaus osuu vain suuriin perhejoululuihin Kutsumuksessa, talossa, jonka Katri Helena rakensi Rajalan omistamalle rannalle Hämeenkyröön onnen pesäksi. Kun ero tuli, talo myytiin.

Panu Rajalalla on maine naistenmiehenä. Avioliiton loppumetreillä hän pistää jo tulille uuden suhteen nykyisen vaimonsa Marja Norhan kanssa. Olkihattuinen Kirjamies soutelee vaivihkaa opettajien huvilalle viinilasin ääreen, kun Lavatähti on keikalla. Katri kun ei juo viiniä eikä lue romaaneja.

Rajalalla ja Katri Helenalla oli sopimus, ettei suhdetta käsitellä julkisuudessa myöhemminkään. Rajala katsoo, että Katri rikkoi tuon sopimuksen suostuessaan siihen, että hänen elämästään tehdään Katri Helena -musikaali Helsingin kaupunginteatteriin. IlpoTuomarilan käsikirjoittamassa musikaalissa iskelmätaivaan kiintotähden rinnalle pomppaa Proffa, joka kuvataan naisia liehitteleväksi ja julkisuudenkipeäksi mieheksi.

Siispä miehen oma versio suhteesta on nyt kaiken kansan ihmeteltävänä. Mutta tarvitaanko tällaista kirjaa ja mihin? Ehkä tarina toimii varoittavana esimerkkinä siitä, mihin rakkauden nälkä voi meidät johdattaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.