Pappi lukkari talonpoika vakooja

Gary Oldman nähdään pääosassa Tomas Alfredsonin ohjauksessa Pappi lukkari talonpoika vakooja, joka sijoittuu 1970-luvun kylmän sodan maisemaan.

Elokuva pohjaa ideansa John Le Carrén tunnettuun romaaniin ja Le Carré on mukana yhtenä filmin käsikirjoittajista. Kerronnassa brittivakoilua johtaa Control (John Hurt) ja organisaatio tunnetaan nimellä Circus. Brittien huolena on ”myyrän” pesiytyminen organisaatioon ja tiettävästi tuo myyrä vakoilee venäläisten laskuun.

Kerronnan alussa Control lähettää Jim Prideaux’n (Mark Strong) Budapestiin, mutta operaatio siellä olevan kaksoisagentin pelastamiseksi epäonnistuu ja ajaa tilanteen yhä ahtaammalle. George Smiley (Oldman) kutsutaan töihin, ja hän olettaa myyrän olevan jonkun keskeisistä työtovereistaan. Heitä ovat Percy Alleline (Toby Jones), Bill Haydon (Colin Firth), Roy Bland (Ciaran Hinds) ja Toby Esterhase (David Denick).

Alfredsonin ohjaus heijastaa taitavasti agenttipelin kyynisyyttä ja kuvaa samalla ihmismielen sokkeloita juuri Smileyä hienosti esittävän Gary Oldmanin tulkinnan myötä. Teos on kuvaelma brittivakoilun ydinalueilta ja paikoin hämmentävästi esitetty tiukka ja älykäs trilleri, yhdenlainen vakoilun elokuvallinen kokokuva, joka koostuu tilanteiden ja muistojen palasista ja monista yhteen leikatuista tuokioista.

Pappi lukkari talonpoika vakooja on kuin vakoilun hengessä tehty varjonäytelmä, sillä lopputulos on harkitusti todellinen jopa riitasoinnuissaan. Elokuva on viileyden ja läsnäolon orkestraatio, joka ei turhaan ihannoi kuvattaviaan. Ruotsalaisen Alfredsonin (Ystävät hämärän jälkeen) ilmaisullinen jäsennys on tarkkaa, sillä ohjaus tuo esiin brittivakoilun pinnan ja tyhjyyden koko kirjon.

Gary Oldmanin pääosasuorituksessa tiivistyvät pelin henkinen kyynisyys ja tilanteiden synkeä arvaamattomuus. Visuaalinen ja verbaalinen kekseliäisyys leimaa kerronnan monitasoisuutta. Salat poimitaan esiin ja kuvissa on laveaa ja syvää jännitettä. Yleisvaikutelma on tarinan sirpalemaisuudesta huolimatta yhtenäinen ja aineiston hallinta tuo teokseen mysteerin sävyjä.

JARMO VALKOLA

Ohjaus: Tomas Alfredson. Rooleissa: Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt. Tyylilaji: draama, trilleri. K16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.