Paranoia

Olen kutsunut Shia LaBeoufia parikin kertaa tulevaksi Hollywood-tähdeksi. Moiset höpinät on aika lopettaa. Viimekesäinen Transformers-hitti teki nuoresta miehestä ihan oikean tähden.

Tähteyden raskaaseen sarjaan hän siirtynee tulevan Indiana Jonesin myötä. Myös dvd-uutuus, suhteellisen pienimuotoinen jännäri Paranoia (Disturbia) on osoitus siitä, että Shia LaBeouf ei ole aivan turha mies.

LaBeouf James Stewartin jäljillä

Paranoiaa on mahdotonta katsoa ajattelematta Alfred Hitchcockin Takaikkunaa. Kale (LaBeouf) joutuu isänsä kanssa auto-onnettomuuteen, joka muuttaa hänen elämänsä perusteellisesti. Ohjaaja D. J. Carusolle täydet pisteet erittäin vaikuttavasta ja shokeeraavasta autokolarista.

Vuotta myöhemmin Kale on varsinainen ongelmatapaus. Nuorukainen tumppaa turpaan opettajaansa. Oikeus tuomitsee hänet kolmen kuukauden kotiarestiin. Kun muutamaan tekemistä ei ole, Kale tirkistelee kotinsa ikkunasta naapuritalon touhuja. Sitten hän näkee jotain shokeeraavaa...

Lopussa ei seiso edes kiitos

Paranoia ei ole virallisesti Takaikkunan uusintafilmatisointi, mutta juonelliset yhtäläisyydet tuskin ovat sattumakaan. Paranoia on hankala tapaus. Elokuva on pitkään positiivinen yllätys, tehokas ja piinaavan jännittävä trilleri. Mutta loppupuolen 15-20 minuuttia tuhoavat kaiken.

Lopussa Paranoia muuttuu aivottomasta puukkohipaksi, kliseiseksi perus-slasheriksi. Tämä on kaiken aiemmin nähdyn perusteella valtava pettymys. Ihan kuin elokuvan tekijät olisivat pitkään luottaneet katsojan älykkyyteen, mutta tärkeimmällä hetkellä luottamus on pettänyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.