Paranormal Activity

PARANORMAL ACTIVITY

San Diegosta kotoisin oleva elokuvantekijä Oren Peli ohjasi Paranormal Activity -teoksensa kengännauhabudjetilla jo pari vuotta sitten. Teos kuitenkin hyllytettiin ja se pääsi uudestaan esille vasta kun Steven Spielberg kiinnostui siitä ja alkoi työskennellä yhdessä Pelin kanssa erityisesti filmin äänimaailman parantamiseksi. Myös loppua muutettiin samalla ja elokuva sai uudenlaista potkua alleen. Sen myötä siitä tuli yhdenlainen kulttiteos ja hittielokuva myös laajemmalle yleisölle.

Tarina on erityisen yksinkertainen. Katie ( Katie Featherston) ja Micah ( Micah Sloat) muuttavat uuteen asuntoon ja päättävät filmata omaa elämäänsä päästäkseen irti varsinkin naista riivaavista henkimaailman ilmiöistä. Katie kokee olevansa jonkin kumman hengen riivaama. Painajaiset ovat kuuluneet hänen elämäänsä jo lapsuudesta saakka.

Pelin elokuvassaan noudattama dokumentaarinen taltiointitapa sopii hyvin tähän pienimuotoiseen tekeleeseen. Jännitys ja myöhemmin jopa kauhu kehittyy pikkuhiljaa ja aivan pienistä detaljeista. Yöksi päälle jäävä kamera taltioi tilanteita nuoren parin nukkuessa ja tästä asetelmasta kehittyvät teoksen vaikuttavimmat hetket. Katsoja on kameran näkökulman armoilla ja odottaa jännittyneenä tulevia tapahtumia.

Tästä Peli saa kehitettyä teokseensa aidon kokemuksen tuntuisia hetkiä. Tämä elokuva ei ole mikään uusi Blair Witch Project, johon sitä on monessa yhteydessä verrattu. Paranormal Activity pärjää oikein hyvin pelkillä omilla ansioillaan ja osoittaa uudenlaisia mahdollisuuksia tällaisen intiimin kauhutarinan toteutukselle.

Ohjaus: Oren Peli. Rooleissa: Katie Featherston, Micah Sloat, Mark Fredrichs. Tyylilaji: Kauhu/jännitys (K15).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.