Taiteilija innosti hankasalmelaiset luomaan hyvän kehiä – "Parasta on yhteisöllisyys ja puhtaat vedet"

Mistä hankasalmelaiset pitävät eniten kotipaikkakunnassaan? Muista ihmisistä, yhteisöllisyydestä ja puhtaasta vedestä. Se selvisi citytorppari-hankkeessa, kun kuopiolainen yhteisötaiteilija Ulla Remes vietti viikon Hankasalmella.

– Toimeksianto oli ihana! Projekti menee niin, että heitetään taiteilija viikoksi kylään, jota hän ei tunne ja katsotaan, että mitä siitä tulee.

Viime viikon aikana eri-ikäiset hankasalmelaiset tekivät yhdessä Remeksen kanssa taideteoksen "Hyvän kehät". Huovutetusta villasta tehtyjä renkaita tekivät niin koululaiset, työikäiset kuin myös Hankasalmen ikäihmiset.

Toiveena oli, että pimeän marraskuun keskellä tehtäisiin jotain lämmittävää ja valoisaa mieltä herättävää. Kantava teema Remeksen työssä oli hyvän jakaminen ja kaiken kauniin ja hyvän tunnistaminen.

– Paha leviää itsestäänkin, mutta hyvää täytyy levittää. Hyvän edistäminen vaatii ponnistelua ja sitoutumista, että minä haluan olla edistämässä parempaa huomista ja yhteistä hyvinvointia, Remes toteaa.

Yhteisöllisyys, uimarannat ja puhdas vesi

Hankasalmelaiset pääsivät taiteilemaan eri paikoissa. Remes vieraili muun muassa ala-asteella, keskustan lounaskahvilassa, 4H-kerhossa  ja palvelutalossa. Samalla kun huovutettiin villaisia renkaita, puhuttiin siitä, mikä omassa elämässä ja paikkakunnassa on hyvää.

– Usein toistuivat mukavat ihmiset, ihmissuhteet, yhteisöllisyys ja hienot tapahtumat. Hankasalmella on itsestään selvää, että hommat tehdään porukalla.

Lisäksi moni mainitsi harvinaisen puhtaat vesistöt. Eri sukupolvien vastauksissa toistuivat samat elementit eri näkökulmista katsottuna.

– Esimerkiksi lapset saattoivat sanoa, että täällä on ihania uimarantoja, joissa he tykkäävät snorklata. Ikäihmiset taas kehuivat puhdasta vettä, jota Hankasalmella riittää.

Tavoitteena oli vahvistaa kotiseutuidentiteettiä, lisätä maaseudun ja kaupungin välistä vuorovaikutusta ja nähdä paikkakunta uusin silmin.

Hankasalmelaiset lähtivät mukaan rohkeasti

Kun kehät oli huovutettu, Remes lähti kulkemaan niiden kanssa pitkin Hankasalmea.

– Pyysin, että ihmiset laittaisivat kehän kaulaansa ja pohtisivat, mikä omassa ympäristössä ja elämässä on hyvää.

Paikkakuntalaiset lähtivät mukaan ilahduttavan hyvin, Remes kiittelee.

– Myös iäkkäämmät miehet tulivat mukaan rohkeasti, vaikka moni ei ehkä tunne yhteisötaidetta tai sosiaalista mediaa kovin hyvin.

Projektin kiinteänä osana kulki sosiaalinen media. Remes päivitti viikostaan Instagramiin citytorppari2017-tilille ja tekee myöhemmin viikon kokemuksista vielä videotaideteoksen.

Valmis taideteos oli esillä lauantaina Hankasalmen joulutorilla Museokylän Pisteporstualla. Siellä projektiin osallistuneet pääsivät näkemään, millaisen muodon taideteos lopulta sai.

Kohtaaminen on alkusysäys

Työn merkitys kirkastui Remekselle eräässä kohtaamisessa.

– Viikolla tapasin hankasalmelaisen, jota pyysin osallistumaan projektiin. Hän kieltäytyi ja sanoi, että valitan aina kaikesta, enkä löydä mitään hyvää. Lauantaina hän tulikin valmiin teoksen luokse ja supisi minulle, että hei, nyt minä olen löytänyt niitä hyviä asioita.

Tässä tiivistyy hankkeen henki. Remeksen mukaan hyvän kehät toimivat kuin veteen putoavat sadepisarat: ne laajenevat ja levittävät hyvää ympärilleen.

– Kohtaaminen ja pohtinen laittaa liikkeelle prosessin ihmisen sisällä. Minä en todennäköisesti tule tietämään, mitä kaikkea tästä vielä seuraa.

Citytorppari-toiminta on osa valtakunnallista hanketta, joka käynnistyi vuonna 2015. Hanketta rahoittaa Maaseudun sivistysliitto.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .